In perioada 1-2 martie 2017, se desfasoara la Szentendre (Ungaria), la sediul Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC),  sedinta (kick off meeting) pentru inceperea implementarii proiectului  intitulat JOINTISZA, cat  si prima intalnire a stakeholderilor (partilor interesate) din bazinul Tisei .

Proiectul JOINTISZA (Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice si a planurilor de prevenirea riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor in Bazinul Tisei) creaza cadrul de cooperare transnationala pentru viitorii 2 ani in cel mai mare sub-bazin al Bazinului Dunarea.

Proiectul este finantat de Programul Interreg al Uniunii Europene, prin Programul Transnational pentru Dunare, are o durata de 30 luni si aduce impreuna 17 parteneri din cinci state (Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia si Ukraina)  care au suprafete situate in bazinul hidrografic al Tisei.

Cei trei parteneri care participa la proiect din partea Romaniei sunt:

  • Ministerul Apelor si Padurilor,
  • Administratia Nationala “Apele Romane”  
  • Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor.

 

In cadrul proiectului vor fi identificate solutii pentru provocările comune din intregul bazin, care se refera la supraexploatare, modificarea regimului apei, contaminarea apelor, intensificarea inundatiilor pe fondul amplificarii efectelor schimbarilor climatice. Totodata, proiectul are ca scop îmbunătățirea stării apelor din bazin prin consolidarea cooperării transnationale și îmbunătățirea interacțiunii între stakeholderi (ca părți interesate) și autoritatile care administreaza și monitorizeaza in cooperare acelasi bazin hidrografic.

Sedinta de incepere a proiectului (kick off meeting) va fi deschisa doar partenerilor de proiect, care vor trece in revista activitatile din proiect si planul de lucru si vor conveni actiunile ce trebuie intreprinse in viitoarele 6 luni.

La prima intalnire a stakeholderilor , intitulata “JOINTISZA – Open Doors / Usi deschise”, vor fi prezentate publicului larg, interesat, obiectivele proiectului JOINTISZA, activitatile si rezultatele asteptate.  Un alt scop al acestei intalniri este de a genera discuții și un schimb de opinii cu privire la modul în care proiectul poate maximiza rezultatele sale in beneficiul stakeholderilor (părților interesate), dezvoltarii teritoriala și a cetățenilor.

Informatii

Proiectul JOINTISZA a inceput in ianuarie 2017 si se va incheia in 2019.

Proiectul este implementat sub umbrela programului Interreg Europe, un Program al Uniunii Europene pentru cooperare regional care ajuta administratiile locale si regionale din intreaga Europa sa elaboreze si sa implementeze politici mai bune prin Programul Transnational Dunarea, care promoveaza coziunea economica, sociala si teritoriala in Regiunea Dunarii prin integrarea politicilor in zone selectate.

Proiectul este finantat prin Programul Interreg V-B al Uniunii Europene, componenta Programul Transnațional pentru Dunăre (DTP 2014-2020), axa prioritara 2 (Responsabilitate pentru Mediu si cultura in Regiunea Dunarii), componenta 2.1 (Consolidarea managementului apelor transnationale si prevenirea riscului la inundatii) .

Valoarea totala a proiectului JOINTISZA este de 2.2 million. EURO din care 446 mii EURO revin partenerilor romani.

Site-ul destinat proiectului :

JOINTISZA Project and the Danube Transnational Programme (DTP)