Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Mediului au organizat, joi, la sediul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, din București, conferința cu tema ”Dialogul de țară –  Raportul de țară privind implementarea prevederilor legislației în domeniul mediului”. În cadrul acestui eveniment au fost aduse în prim plan dificultățile pe care autoritățile centrale și locale le întâmpină în procesul de implementare a legislației de mediu, inclusiv în domeniul managementului apelor uzate urbane. Aceste dificultăți au fost identificate și de Comisia Europeană în ”Raportul de țară – ROMÂNIA, evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE”, publicat în 2016, după ce a fost aprobată Comunicarea  COM(2017)63 final (https://apepaduri.mmediu.ro/evaluarea-implementarii-legislatiei-de-mediu-in-romania-proiect-raport-de-tara/).

Acest raport cuprinde un ciclu de doi ani de analiză, dialog și colaborare cu statele membre, având scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicii și a legislației Uniunii Europene în domeniul mediului, inclusiv în domeniul apelor și pădurilor. Pentru fiecare stat membru, prin aceste rapoarte, Comisia Europeană evidențiază principalele provocări și succese ale fiecărui stat membru în ceea ce privește implementarea acquis-ului și politicilor UE în domeniul mediului, inclusiv în domeniul apelor, sugerând posibilele căi de urmat pentru o implementare mai bună.

În mesajul ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, transmis de secretarul de stat Ilie Covrig, se arată faptul că ”asigurarea alimentării cu apă, a canalizării şi epurării apelor uzate, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană, sunt cele mai importante şi dificile probleme cu care se confruntă autoritățile din România”, în domeniul managementului apelor .

Deşi în ultimii 10 ani au fost făcute progrese importante mai sunt foarte multe de făcut, iar timpul în care investiţiile necesare trebuie realizate s-a redus considerabil. Realizarea, extinderea sau modernizarea a peste 1800 de sisteme de canalizare și staţii de epurare impune o mobilizare uriaşă de surse financiare, efort tehnic şi managerial. Totodată, pentru ca aceste lucrări să poată fi realizate, iar populaţia să beneficieze şi să utilizeze aceste facilităţi, este necesar să avem un echilibru între efortul financiar necesar, posibilitatea asigurării surselor de finanţare şi capacitatea populaţiei de a suporta tarifele de conectare la sistemele de canalizare și de susținere a serviciului de colectare și epurare a apelor uzate. Din punctul de vedere al Ministerului Apelor şi Pădurilor doresc să vă asigur că vom acţiona  pentru găsirea celor mai bune soluţii de sprijin a autorităţilor locale legat de sursele de finanţare și de alte modalități de sprijin, pentru asigurarea viabilității sistemelor de canalizare și epurare ”, se arată în mesajul ministrului Ioan Deneș.

De asemenea, secretarul de stat Ilie Covrig a transmis și faptul că modificările făcute la Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare sunt de un real folos. Noul cadru legislativ dă posibilitatea finanțării din fonduri publice a branșamentelor la sistemele de canalizare și permite sprijinirea categoriilor sociale defavorizate pentru plata serviciilor de alimentare cu apă și canalizare.

Aceste modificări vor conduce la creșterea gradului de conectare și la o mai bună susținere a serviciilor de apă și canalizare”, se mai arată în mesajul ministrului Ioan Deneș, transmis de secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Ilie Covrig.

La conferința ”Dialogul de țară –  Raportul de țară privind implementarea prevederilor legislației în domeniul mediului” au participat reprezentanți ai Comisiei Europene – Direcția DG Mediu, reprezentanți ai ministerelor de resort din celelalte state membre, ai ministerelor din România care au atribuții în implementarea politicilor de mediu, inclusiv în domeniul apelor, reprezentanți ai unor primării, ai ONG-urilor implicate în problemele de mediu și ai institutelor de cercetare cu atribuții în implementarea legislației de mediu, inclusiv în domeniul apelor.