Prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, au participat vineri, la sediul Guvernului României, la ceremonia de semnare a finanțării proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)”.

 

Beneficiarul acestui proiect major, care are o valoare de aproximativ 710 milioane de euro (fără TVA), este Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR).

 

După semnarea contractului de finanțare de ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, și de directorul general al ANAR, Victor Sandu, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a susținut un discurs.

 

Vă prezentăm, în continuare alocuțiunea ministrului Ioan Deneș:

 

”Stimată doamnă Prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,

Doamnelor şi domnilor,

 

Vreau să vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră pentru susținerea acestui proiect. Una dintre măsurile pe care le-am luat chiar în primele zile ale mandatului meu a fost aceea de a reuni, la sediul ministerului, toți directorii Administrațiilor Bazinale de Apă (ABA) din țară, pentru a semna caietele de sarcini pentru 13 proiecte finanțate prin POIM, solicitându-le raportări periodice privind derularea proiectelor, și sublinându-le, din nou, importanța îndeplinirii, cu responsabilitate, a tuturor obiectivelor.

 

Proiectul „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)” a fost o mare provocare pentru mine și specialiștii din Ministerul Apelor și Pădurilor și din cel al Fondurilor Europene, precum și pentru Administrația Națională ”Apele Române”, dar nu s-ar fi ajuns la o finalitate pozitivă fără sprijinul dumneavoastră total, motiv pentru care țin să vă mulțumesc, doamnă Prim-Ministru. Totodată, aceleași mulțumiri i le adresez și colegei mele, doamna ministru Rovana Plumb, de al cărui sprijin și colaborare permanentă am beneficiat.

 

Acest proiect nu știu dacă este cel mai mare dar, cu siguranță este printre cele mai mari derulate în România pe fonduri europene, aproximativ 710 milioane de euro (fară TVA). Nu am să intru în detalii tehnice, acestea pot fi oferite oricând de specialiștii din cadrul ANAR și Ministerul Apelor și Pădurilor și, de asemenea, o prezentare pe larg a proiectului se poate accesa și pe site-ul instituției noastre. Doar vreau să subliniez faptul că acest proiect vizează trei componente, niciuna mai importantă decât celalaltă. În primul rând, prin reconstrucția stăvilarelor Edighiol și Periboina se va reduce eroziunea costieră dar, în același timp, se va proteja, în acea zonă, Rezervația Biosferei Delta Dunării, având în vedere că zona acelor stavilare se află în partea sudică a Rezervației.

 

A doua componentă se referă la faptul că prin eliminarea eroziunii costiere se asigură protecția localităților menționate în proiect, aflate pe litoralul Mării Negre. Ca să vă dau numai un indiciu, o zonă pe care vom acționa este cea a Cazinoului din Constanța.

 

A treia componentă, dar nu și ultima, este cea recreațională. Derularea proiectului prevede extinderea plajelor care nu au fost realizate în etapa I, acum ajunse la dimensiuni foarte mici în urma eroziunii. La final, suprafața totală pe care o recuperăm, adică plaje unde românii se pot relaxa în concedii de odihnă, este de 2,26 milioane metri pătrați de plaje noi.

 

În final, vreau să mai mulțumesc încă odată doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă, doamnei ministru Rovana Plumb, dar și tuturor inginerilor, proiectanților, oamenilor din teren care au făcut ca acest proiect să prindă contur și, totodată, vreau să le urez succes constructorilor, cei care de aici înainte au sarcina să îl pună în operă, adică să îl transforme în realitate.

 

Vă mulțumesc!”

 

 

Prezentarea proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)” o puteți regăsi accesând https://apepaduri.mmediu.ro/wp-content/uploads/2018/06/Proiect-reducerea-eroziunii-costiere-faza-II-2014-2020.pdf.

 

Evenimentul de semnare poate fi vizualizat pe https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1936542746651358/