Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, i-a convocat luni și marți, la sediul instituției, pe directorii executivi și directorii de investiții ai celor 11 administrații bazinale de apă (ABA) pentru a discuta despre investițiile care vor fi realizate în acest an. La întâlnire au mai participat directorii Direcției Generale Ape și directorii de investiții din ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), precum și  directorii de investiții din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”.

 

Cei prezenți au analizat lista investițiilor care ar urma să fie derulate în 2019, precum și sursele de finanțare ale acestora, respectiv surse de la bugetul de stat, surse proprii și fonduri europene (Programul Operațional Infrastructura Mare  -POIM- 2014-2020).

 

Luni, la întâlnire au participat directorii administrațiilor bazinale ABA Olt, ABA Siret, ABA Jiu, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și ABA Buzău Ialomița, iar ceilalți directori ai ABA se vor întâlni marți cu ministrul Ioan Deneș, temele discuțiilor fiind aceleași.

 

Vă mulțumesc pentru colaborare celor mai mulți dintre dumneavoastră. Anul trecut nu a fost ușor din punct de vedere al investițiilor. A fost un an care a solicitat multă muncă din partea dumneavoastră  dar, după anul 2018, aproape toți puteți sta cu fruntea sus. Ceea ce ați reușit în 2018 nu s-a reușit în Administrația Națională «Apele Române» de multă vreme,  și dumneavoastră, cei care lucrați de mulți ani în domeniul investițiilor, știți că ceea ce spun este conform cu realitatea. Vreau să subliniez că Ministerul Apelor și Pădurilor monitorizează cu atenție ceea ce se întâmplă în zona de investiții,  în cadrul ABA-urilor. Toate finanțările care se fac în anul 2019 trebuie să fie cât mai transparente. Am solicitat specialiștilor din cadrul MAP, din domeniul investițiilor, dar și celor de la ANAR, să propună criterii care să țină seama de lucrurile pe care noi le avem în vedere, ca prioritizare de abordare, în sensul că pentru noi cel mai important este viața oamenilor, agoniseala lor, infrastructura pe care trebuie să o protejăm, drumuri, poduri, căi ferate și așa mai departe și, pe baza acestor abordări să avem punctaje pe baza cărora să facem acea ierarhie de finanțare a lucrărilor. Nu este absolut nimic opac, totul e transparent“, le-a spus ministrul Ioan Deneș celor prezenți.

 

Demnitarul a mai amintit că  în 2017 s-au finalizat 37 de lucrări hidrotehnice, cu o valoare de  peste 200 de milioane de lei, iar anul trecut au fost închise 96 de lucrări hidrotehnice, pe toate administrațiile bazinale, la nivel național.

 

„Aceste lucrări au valoare dublă față de  cele din 2017- 560 de milioane, din care, numai în 2018 s-au alocat peste 190 milioane de lei”, a subliniat Ioan Deneș.

 

Discuțiile vor continua marți, tot la sediul MAP, la întâlnire participând directorii celorlalte administrații bazinale de apă din țară: ABA Someș Tisa, ABA Mureș, ABA Banat, ABA Prut Bârlad și ABA Crișuri.