Reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor și ai Administrației Naționale ”Apele Române” au participat, joi 9 mai, la Szolnok, în Ungaria la întâlnirea privind consultarea stakeholderilor din bazinul hidrografic Tisa pentru versiunea preliminară a celui de-al doilea Plan Integrat de Management al bazinului hidrografic Tisa, realizat în cadrul proiectului „Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management ale bazinelor hidrografice și ale planurilor de prevenire a riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor în bazinul hidrografic al râului Tisa”/„Strengthening cooperation between river basin management planning and flood risk prevention to enhance the status of waters of the Tisza River Basin”. Proiectul având acronimul JOINTISZA, oferă cadrul de cooperare transnațională pentru perioada 2017-2019 în cel mai mare sub-bazin al bazinului fluviului Dunărea.
Întâlnirea organizată la Szolnok a fost inclusă în calendarul activităților proiectului din cadrul aplicației de finanțare aferente pachetului de lucru Activitatea 6.5 – Implicarea publicului și strategia de participare (Public Involvement and Participation Strategy), iar rezultatele acestei activități se vor concretiza prin elaborarea unui Raport, care va fi inclus în cel de al 2 –lea Plan Integrat de Management al bazinului hidrografic Tisa.
Acest material va integra rezultatele activităților din pachetele WP3- starea apelor de suprafață, WP4 – aspecte cantitative ale resurselor de apă și WP5- managementul inundațiilor.
Obiectivul întâlnirii l-a reprezentat consultarea factorilor interesați (stakeholderi) privind versiunea preliminară a celui de al 2-lea Plan Integrat de Management al bazinului hidrografic Tisa, în conformitate cu prevederile Art. 14 al Directivei Cadru Apă și cu prevederile Art. 10 al Directivei privind Managementul riscului la inundații.
La eveniment au fost prezenți partenerii din cadrul proiectului dar și partenerii asociați, factorii interesați (stakeholderii), inclusiv reprezentanți ai ONG-urilor care au ca domeniu de activitate protecția mediului, din bazinul hidrografic internațional al râului Tisa.
În prima parte a întâlnirii au fost prezentate aspecte generale ale proiectului precum și rezultatele obținute în cadrul acestuia. Acestea au fost susținute de partenerii din cadrul JOINTISZA și au inclus rezultate privind starea apelor de suprafață (WP3), aspecte cantitative ale resurselor de apă (WP4) și problematica inundațiilor (WP5).
Aceste prezentări au fost urmate de consultarea stakeholderilor cu privire la versiunea preliminară a celui de al 2-lea Plan Integrat de Management al bazinului hidrografic Tisa.
Întrebările adresate de stakeholderi au vizat, printre altele, modificările aduse celui de al doilea Plan Integrat de Management al bazinului hidrografic Tisa comparativ cu primul Plan precum și progresul înregistrat aspecte privind starea corpurilor de apă și măsurile de refacere a conectivității laterale, precum și modul în care au fost abordate aspectele legate de schimbările climatice în versiunea preliminară a planului actualizat.
Informații suplimentare:
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a semnat în data de 29.04.2016 Acordul de parteneriat nr. 3246/29.04.2016 pentru proiectul “Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenirea riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor”/„Strengthening cooperation between river basin management planning and flood risk prevention to enhance the status of waters of the Tisza River Basin”– JOINTISZA, care are ca scop actualizarea Planului de Management Integrat al Apelor din bazinul Tisa și realizarea celui de al 2-lea Plan de Management Integrat al Apelor din bazinul Tisa (2nd ITRBMP).
În data de 8 decembrie 2016, Comitetul de Monitorizare (CM) al Programului a aprobat spre finanțare, în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020, Axa prioritară 2 – Responsabilitatea față de mediu și cultură în Regiunea Dunării, componența 2.1 – Consolidarea managementului transnaţional al apei şi prevenirea riscurilor la inundaţii, proiectul “Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenirea riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor”/„Strengthening cooperation between river basin management planning and flood risk prevention to enhance the status of waters of the Tisza River Basin”– JOINTISZA.
În calitate de Partener în proiect, Ministerul Apelor și Pădurilor, în conformitate cu Acordul de Parteneriat nr. 3246/29.04.2016, are un bugetul alocat de 65,216.17 euro, din care 85% din fonduri europene din cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (55,433.73 euro) și 15% care reprezintă cofinanțarea națională ce va fi asigurată din bugetul de stat aferent Ministerului Apelor și Pădurilor (9,782.43 euro). Perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni, respectiv 1 ianuarie 2017-31 iunie 2019.