Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a întâlnit, marți, cu președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, și prefectul aceluiași județ, Florinel Dumitrescu, pentru a discuta despre situația creată în urma recentelor inundații, la solicitarea acestora.
La discuțiile care au avut loc la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) au mai participat directorul general al Direcției Generale Ape, Olimpia Negru, directorul general al Direcției Generale de Investiții, Achiziții și Logistică (DGIAL), Eugenia Necea, și directorul general adjunct al DGIAL, Gheorghe Tuluc.
Reprezentanții autorităților locale din Teleorman au arătat pe harta județului zonele în care au avut loc inundații săptămâna trecută, dar și alte zone în care au mai fost inundații anterior și există probabilitatea să mai apară.
Unul din punctele critice existente la nivelul județului, în ceea ce privește apărarea împotriva inundațiilor, este zona localității Drăgănești-Vlașca, localitate tranzitată de DN6/E70 București-Alexandria, unde lucrările de apărare au fost afectate de două ori, recent.
Cursurile de apă care au creat probleme locuitorilor județului de-a lungul timpului, după cum a reieșit în urma discuțiilor, sunt: Burdea, Pârâul Câinelui, Glavacioc, Sericu și Vedea.
Ministrul Ioan Deneș și specialiștii participanți la întâlnire le-au spus președintelui Consiliului Județean și prefectului că, în prezent, echipe de intervenție ale Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR) acționează pentru refacerea sau întărirea unor diguri situate pe cursurile de apă ale județului Teleorman, iar alte obiective sunt cuprinse în planul de investiții din acest an. Demnitarul a arătat că pentru lucrările din zona localității Beuca și de pe Valea Sericu sunt deja alocate fonduri, atât de la bugetul de stat cât și din din sursele proprii ale ANAR.
„Pe lângă investițiile în derulare, într-un timp foarte scurt, se va face o analiză, apoi vom prezenta Guvernului o situație, pentru că nu toate obiectivele critice, care au la inundațiile de anul acesta, dar și la cele din anii trecuți, se regăsesc pe lista de investiții. Trebuie să prezentăm această situație, cu o evaluare primară a specialiștilor, inclusiv soluția pentru rezolvarea problemei respective”, a spus ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
Președintele Consiliului Județean, Dănuț Cristescu, și prefectul, Florinel Dumitrescu, au convenit cu specialiștii din minister să stabilească o listă a obiectivelor prioritare și l-au invitat pe ministrul Apelor și Pădurilor să întreprindă o vizită de lucru în Teleorman, pentru a analiza la fața locului situația existentă.
Totodată, Ioan Deneș le-a solicitat specialiștilor MAP o inventariere la nivel național a tuturor lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor și identificarea punctelor critice, iar la finalizarea analizei aceștia trebuie să propună termene și măsuri concrete de intervenție.
Reamintim faptul că ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, îi invită pe toți reprezentanții autorităților locale și ai asociațiilor acestora, din toate județele țării, să solicite întrevederi pentru a discuta aspecte de interes comun din domeniile aflate în coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor.