Ministrul Ioan Deneș s-a întâlnit, vineri, la sediul Consiliului Județean Maramureș, cu primarii din zonă. În cadrul întâlnirii, la care a participat și presa, au fost prezentate investițiile derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor în județul Maramureș.

 

Valoarea alocată de MAP anul acesta, pentru investițiile din domeniul apelor din Județul Maramureș este de 54,51 milioane de lei. Din acestea, 2,71 milioane de lei sunt alocate rezolvării problemelor din punctele critice(de exemplu „Amenajare Vale Mârza în Petrova, amonte și aval pod rutier DN, în județul Maramureș”).

 

Pe lângă valoarea alocată, pe anul 2019, Ministerul Apelor și Pădurilor a asigurat credite de angajament în valoare de 20 de milioane de lei, în vederea demarării procedurilor de achiziție publică pentru: „Lucrări de regularizare a pârâului Bâleasa pe porțiunea ce străbate intravilanul orașului Săliștea de Sus, județul Maramureș” și „Amenajare Valea Băița în comuna Tăuții Măgherăuș, județul Maramureș”. În anul 2019, în județul Maramureș  se vor recepționa:  42,33 km amenajare albie; 17,42 km consolidări de mal; 18,19 km de zid de sprijin; 50 de praguri de fund și căderi.

 

În domeniul păduri, obiectivele de investiții finanțate de la bugetul de stat sunt: „Refacere pod CFF Novăț, jud. Maramureș” (valoare totală actualizată: 3,4 milioane de lei; valoare alocată în anul 2019: 2,2 milioane de lei; capacități care se vor executa în 2019: 24,10 metri) și „Refacere pod CFF Cozia, jud. Maramureș”(valoare totală actualizată – 3,5 milioane de lei; valoare alocată în anul 2019 – 2,2 milioane lei; capacități care se vor executa în 2019 – 34,10 metri).

 

În ceea ce privește programul de regenerare a pădurilor, în  2019, acesta se realizează pe o suprafață de 731 de ha, din care: 469 ha regenerări naturale; 262 ha regenerări artificiale; se vor planta 1.715.000 de puieți forestieri, iar valoarea totală a lucrărilor de regenerare a pădurilor este de 7,7 milioane de lei.

 

Programul total de investiții pentru păduri, pe anul 2019, este de 18,4 milioane de lei, din care  4,4 milioane de lei de la bugetul de stat și 1,9 milioane de lei din surse proprii. Din fondul de conservare și regenerare s-au alocat 10,6 milioane de lei(din care 8,8  milioane de lei pentru lucrări de regenerare a pădurilor și 1,8 milioane de lei pentru lucrări de îngrijire a arboretelor tinere, degajări și curățiri). Din Fondul de accesibilizare s-a alocat suma de 1,5 milioane de lei(1,1 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare și refacere a 35,72 km de drumuri forestiere; 42.000 lei lucrări noi drumuri forestiere; 72.000 de lei pentru proiectare drumuri forestiere noi; 303.000 lei proiectare pentru reabilitare drumuri forestiere existente).

 

De asemenea, în comuna Boiu Mare, MAP finanțează construirea unei platforme comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, cu o valoare totală actualizată de 1,83 milioane de lei(valoarea aprobată prin MAP este de 1,73 milioane de lei, iar valoarea finanțată de beneficiar este de 101.000 lei), cu termen de punere în funcțiune anul 2021.

 

Deplasarea în județul Maramureș a continuat cu inspectarea zonei Petrova, acolo unde se va realiza investiția „Amenajare Vale Mârza în Petrova, amonte și aval pod rutier DN”, în valoare de 1.200.000 lei (amenajare albie 1.500 metri). Această investiție face parte dintr-o serie de investiții propusă a se realiza în mai multe puncte critice din județ.

 

Totodată, cu ocazia vizitei de  lucru, a fost inspectate următoarele două lucrări:

 

-„Amenajare Vale Seinel în Seini, județul Maramureș”, cu o valoare totală actualizată de 51,01 milioane de lei. Lucrările au început în 2006 și se vor finaliza în 2021. Capacitățile care se vor realiza: amenajare albie – 5 km, 2 km de protecție mal, acumulare de 0,4 milioane mc.

 

-„Amenajare râu Vișeu aval confluență râu Vaser în localitatea Vișeu de Sus, județul Maramureș”. Lucrarea a fost finanțată prin HG în regim de urgență și a fost finalizată în anul 2018, luna noiembrie.  Valoarea totală a acesteia a fost de 2,65 milioane de lei, iar lucrările realizate au fost: 1.600 metri apărare de mal prism din piatră, 1.050 metri recalibrare albie, patru praguri de stabilizare a albiei. Scopul acestei investiții este acela de apărare împotriva inundațiilor a locuitorilor din această zonă, a gospodăriilor și a obiectivelor turistice.

 

Următorul obiectiv inspectat de ministrul Ioan Deneș este „Amenajare Valea Botiza și Valea Sasu în localitatea Botiza, județul Maramureș”. Valoarea totală actualizată este de 20,5 milioane de lei. Lucrările, care au început în anul 2007 și se vor finaliza anul acesta, înseamnă 9 km amenajare albie, 4,4 km zid de sprijin, 4,53 km consolidare de mal. 

 

La încheierea vizitei de lucru, ministrul Ioan Deneș l-a atenționat pe directorul ABA Someș-Tisa, Ioana Diaconescu, să ceară constructorilor un grafic al lucrărilor și să monitorizeze în permanență respectarea termenelor de execuție. Totodată, demnitarul a cerut informări periodice despre stadiul capacităților aflate în faze de execuție.