Ministerul Apelor şi Pădurilor a finalizat o nouă etapă de analiză a pădurilor cu valoare deosebită din România şi a actualizat Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România.
Astfel, la data de 14 mai 2019, suprafaţa pădurilor virgine din România înscrisă în catalog a crescut cu 1048,3 ha, ajungând la o suprafață totală de 6.947,22 ha. În ceea ce priveşte suprafaţa pădurilor cvasivirgine, aceasta a crescut cu 6923,76 ha, ajungând la 22.116,36 ha.
Conservarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. În acest sens, la nivelul autorității de stat s-au făcut pași importanți în vederea finalizării procesului de identificare și cartare a pădurilor virgine/cvasivirgine din România precum și în direcția includerii pădurilor calificate în Catalogul Național.
De asemenea, Ministerul Apelor şi Pădurilor continuă demersurile de identificare a pădurilor virgine şi cvasivirgine din România. În acest sens, a fost demarată procedura de realizare a unui Studiu național de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine, a cărui finanțare este asigurată de Administrația Fondului de Mediu. În prezent, aceasta se află în stadiul de achiziție publică – depunere de oferte (termen de depunere 15 iunie).
Prin acest studiu se dorește identificarea și introducerea în Catalog a pădurilor care îndeplinesc criteriile și indicatorii prevăzuți în Ordinul nr. 3397/2012.
Prima ediție a Catalogului, cea din 6 decembrie 2016, cuprindea o suprafaţă totală de 2.569 ha păduri virgine şi 10.325 ha păduri cvasivirgine. Prin compararea valorilor, se poate observa că în ultimii doi ani și jumătate a existat o atenție constantă și s-au făcut eforturi pentru completarea Catalogului, în scopul finalizării unei baze de date cu privire la pădurile virgine și cvasivirgine din România, pentru a putea fi protejate corespunzător valorii acestora.
Catalogul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor, la adresa https://apepaduri.mmediu.ro/paduri-virgine/.