Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul prefecturii Arad, că instituția pe care o conduce derulează în acest județ investiții în valoare de 110,6 milioane de lei, pe cele trei domenii: ape, păduri, controlul poluării cu nutrienți.

Printre aceste investiții se numără amenajarea Văii Luncșoara, amenajarea Valea Mare, la Târnova, acumularea nepermanentă la Valea Moneasa, amenajare Valea Hălmăgel, investiții care au ca scop protejarea populației împotriva inundațiilor. De asemenea, se vor împăduri 90 de hectare de teren, prin realizarea de perdele forestiere pe A1 (zona municipiului Arad și a comunei Șagu), DN 7( localitățile Păuliș-Pecica-Nădlac), DN 69 (de la intrarea în județul Arad dinspre Timișoara-Vinga-Șagu- Municipiul Arad). Alt obiectiv investițional se derulează în comuna Semlac, unde se va construi o platformă  de depozitare a gunoiului de grajd.

Ministrul a mai precizat că se află în proceduri de obținere a finanțărilor două proiecte în valoare totală de aproximativ 35 de milioane de euro, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), investiții care au ca scop amenajarea complexă a râului Crișul Alb și a râului Crișul Negru, în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane.

Totodată, în cadrul conferinței de presă, Ioan Deneș a făcut referire și la pesta porcină africană, respectiv la măsurile care trebuie luate, pentru prevenirea și eradicarea acesteia. Astfel, demnitarul a prezentat decizia luată în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cuprinsă în Hotărârea 3. În document se prezintă modul de acțiune, pentru  prevenirea extinderii pestei porcine, cât și pe măsurile care trebuie luate în interiorul focarelor de boală, potrivit Directivei UE 60/2002 (articolele 15 și 16). Demnitarul a făcut precizări referitoare la efectivul optim de porci mistreți (animale sănătoase) care trebuie să fie în județ, cât și la cotele de intervenție, care trebuie recoltate, conform Ordinului de Ministru dat la începutul lunii august.  

Referitor la acest subiect, anterior conferinței de presă, ministrul a avut o întâlnire cu directorul Direcției Agricole Arad, Ioan Martin, directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, directorul Direcției Silvice Arad, Teodor Tigan, și gestionarii fondurilor de vânătoare din județ. În cadrul întâlnirii, demnitarul a fost informat că s-a început recoltarea efectivelor suplimentare de mistreți, potrivit ordinului mai sus amintit.


Tot în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în județul Arad, marți dimineață, Ioan Deneș a inspectat herghelia Direcției Silvice Arad,unitate care funcționează ca un depozit de armăsari de rasă.
La finalul deplasării în județul Arad, ministrul Apelor și Pădurilor a mai avut și o întâlnire cu șefii ocoalelor silvice de stat și private aflate pe raza județului Arad, în localitatea Neudorf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOTĂ:

Reamintim apelul făcut de ANSVSA către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluția acesteia.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.