A.N.”Apele Române”, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a prelungit codurile hidrologice de inundaţii.

 Codul portocaliu vizează râul Siret, râul Jijia în judeţele Botoşani şi Iaşi şi râul Prut – sector amonte de acumularea Stânca Costeşti în judeţele Iaşi şi Botoşani. Codul hidrologic portocaliu este valabil de astăzi până în data de 2 iulie, ora 16.00. Codul galben de inundaţii este instituit de INHGA de astăzi până marţi, 3 iulie, ora 16.00 pe râurile Siret, Prut şi Jijia. Fenomenele vizate sunt creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE.

În continuare, personalul tesa şi muncitori de la Sistemele de Gospodărire a Apelor sunt prezenţi în zonele afectate de creşteri de niveluri şi debite ale râurilor, monitorizează în permanenţă cursurile de apă şi intervin pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizarea hidrologică.

În judeţul Botoşani, în comparaţie cu ziua precedentă, pe niciun curs de apă nu s-au înregistrat depăşiri ale cotei de pericol, iar nivelul afluenţilor râului Prut este în scădere sau staţionar. Pe cursurile de apă din administrarea Sistemului de Gospodărire  a Apelor Botoşani, pe râul Prut s-a depăşit cota de inundaţie la staţia hidrometrică Oroftiana (+116 CI), iar pe râurile Jijia, Miletin şi Sitna, care ieri atingeau şi cota de pericol, astăzi nivelul este în scădere.

În judeţul Iaşi, pe râul Jijia, la staţia hidrometrică Andrieşeni, s-a depăşit cota de apărare (+80 CA), iar pe râul Miletin la staţia hidrometrică Sipote tendinţa este de staţionare la cota de inundaţie +27 CI. Şi pe râul Bahlui, la staţia hidrometrică Hârlau s-a depăşit cota de atenţie (+54 CA), dar tendinţa este „staţionar”.

Având în vedere situaţia  hidrometeorologică  existentă, a prognozelor privind  evoluţia  fenomenelor  pe  cursul  de  apă  Siret şi a debitelor înregistrate, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi a intervenit cu materiale şi logistică de apărare astfel: s-a executat supraînaltare cu saci umpluţi cu nisip pe digul Siretului pe o lungime de 20 ml şi s-a pregătit suportul pentru blocarea albiei minore a râului Mălina la traversarea DN25 pentru protecţia drumului între Şendreni şi Movileni. Se monitorizează în continuare cursul de apă Siret de către personalul ANAR.

Angajaţii Sistemelelor de Gospodărire a Apelor din Iaşi, Botoşani şi Galaţi monitorizează permanent situaţia din teren, nivelurile şi debitele pe cursurile de apă şi se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizarea hidrologică.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor, a luat măsuri de organizare a permanenţei personalului, a utilajelor și mijloacelor de transport, dar şi pregătirea unor cantități suficiente de materiale şi mijloace, în caz de intervenție. Totodată, personalul tehnic supraveghează nivelurile şi debitele pe cursurile de apă şi la construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare şi se monitorizeză în permanenţă  situaţia din teren.

Având în vedere codurile hidrologice emise de INHGA revenim cu recomandarea ca în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate sau în folosinţă astfel de obiective în zone ce pot fi afectate de acţiunile distructive ale apelor, de fenomenele meteorologice periculoase la construcţiile hidrotehnice, au obligaţia să asigure întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare existente.

Autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Totodată, A.N. „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița/S.G.A. Brăila a intervenit la consolidarea digului în zona critică de la Corbu Vechi pentru tranzitarea în siguranță a viiturii de pe râul Siret.

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.