Ministrul Ioan Deneș împreună cu Adriana Petcu, secretar de stat pentru Ape, au început vizita de lucru de astăzi, din județul Dâmbovița, inspectând acumularea Lacul Bolboci, apoi barajul Lacului de Acumulare Pucioasa. Cei doi demnitari au fost însoțiți de specialiști din domeniul apelor.

 

Acumularea Pucioasa este amplasatã pe râul Ialomiţa, în oraşul Pucioasa. Principalele folosințe sunt alimentarea cu apă, producerea de energie electrică, apărarea împotriva inundațiilor dar și cea de agrement.

 

Din cele constatate la fața locului a reieșit că gradul de colmatare al lacului de acumulare este în prezent de cca. 54 %.

 

Menționăm că, A.N. „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița, a elaborat studiul de fezabilitate „Punerea în siguranță a acumulării Pucioasa”. În cadrul studiului de fezabilitate este prevăzută și realizarea unei prize de apă pentru alimentarea cu apă a orașului Pucioasa, în perioada execuției lucrărilor.

 

Lucrările prevăzute în acest studiu de fezabilitate au fost cuprinse ca măsuri în Planul de Management al Riscului la Inundații (PMRI) pentru perioada 2016-2021.

 

Ministrul Apelor și Pădurilor a anunțat că, pe baza măsurilor de reducere a riscului la inundații prevăzute în PMRI al A.B.A. Buzău-Ialomița 2016-2021, a fost inclus și proiectul integrat major „REDUCEREA RISCULUI LA INUNDAȚII ÎN BAZINUL HIDROGRAFIC  IALOMIȚA AVAL DE ACUMULAREA PUCIOASA”. Acesta a fost înregistrat pe SEAP, cu numărul 318514, la data de 15.03.2018, și are valoarea de 4.461.082 lei (fără TVA).

 

Deplasarea ministrului Ioan Deneș si a Secretarului de stat pentru Ape, Adriana Petcu, a continuat cu întâlnirea, la sediul Prefecturii Dâmbovița, cu reprezentanții conducerii C.J. Dâmbovița, prefect, primari, parlamentari, conducerile A.B.A Argeș și A.B.A Buzău, conducerea companiei de apă Dâmbovița.

 

Aici, ministrul Apelor și Pădurilor a prezentat proiectele aprobate anul acesta, printre care se numără și:

– Întreținerea Derivației Ialomița, punct de captare priza Valea Voievozilor – Pârâul Ilfov, acumularea Udrești, în valoare de 51.384, 69 lei (fără TVA).

– Construirea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd de 2400 mc, în comuna Moroeni, în valoare de 1.198.674 lei (fără TVA).

– Construirea unei platforme comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd, în comuna Șotânga, de 1500 mc, în valoare de 941.500 lei (fără TVA).

– Înființarea de perdele forestiere de protecție în comuna Șotânga, de 27.585 ha, în valoare de 295.588 lei (fără TVA).

 

De asemenea, demnitarul a mai menționat și alte lucrări care se vor realiza anul acesta în zonă: consolidări de maluri, aproximativ 750 metri liniari, pe râul Ialomița, în amonte și aval de Târgoviște, precum și pe subbazinul hidrografic Cricovul Dulce, în zonele Urseiu și Valea Lungă, în valoare 2.581.000 lei fără TVA.

 

În cadrul întâlnirii, unii primari dâmbovițeni i-au semnalat ministrului problemele cu care se confruntă la nivel local, în special probleme provocate de inundații și de creșteri de debite pe râurile Ialomița, Argeș și Dâmbovița.

Demnitarul le-a promis acestora că va analiza împreună cu specialiști ministerului  fiecare situație în parte și le va comunica în cel mai scurt timp un răspuns.

 

Vizita de lucru a ministrului Ioan Deneș continuă cu întâlnirea, ce va avea loc în această după amiază, cu personalul silvic din cadrul Direcției Silvice Dâmbovița, cu reprezentanții Ocoalelor Private și ai societăților comerciale specializate în activități în exploatarea, comercializarea și prelucrarea lemnului, la sediul Romsilva.