Demnitarul a început acțiunea de control la Costinești, fiind însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, și de directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), Hristu Uzun, și a inspectat la fața locului, o parte din faleza care a fost supusă eroziunii, motiv pentru care a fost consolidată în trecut cu grinzi metalice și blocuri de beton. De-a lungul timpului, din cauza valurilor mării înregistrate pe timp de furtună, unele grinzi metalice s-au înclinat din amplasament și, în prezent, constituie un potențial pericol pentru turiștii care s-ar așeza în acea zonă a plajei. Ministrul i-a cerut directorului ABADL să îndepărteze imediat grinzile metalice desprinse, ca măsură temporară, până când faleza va fi consolidată, în urma finalizării proiectului POIM „Reducerea eroziunii costiere”, aflat în derulare.
Ministrul Ioan Deneș s-a deplasat apoi la Vama Veche unde a constatat că, în general, agenții economici respectă prevederile legale în ceea ce privește amplasarea umbrelelor și a șezlongurilor pe 70% din suprafața închiriată, lăsând restul, respectiv 30%, spațiul liber pentru turiștii care doresc să stea la plajă pe cearceaf, direct pe nisip. Totodată, operatorii au lăsat liberă și o suprafață de cel puțin 5 metri distanță între linia apei și primul rând de șezlonguri.
În dialogul pe care ministrul Ioan Deneș l-a avut cu câțiva turiști, aceștia s-au arătat, în general, mulțumiți de modul în care arată plajele, dar au solicitat amplasarea mai multor coșuri de gunoi. În acest context, demnitarul i-a cerut directorului de la ABADL să trimită înștiințări agenților economici în care să le reamintească obligația de a respecta prevederile legale, totodată, solicitându-le și amplasarea mai multor pubele și evacuarea, în mod constant, a resturilor menajere care vor fi colectate în acestea.
De asemenea, demnitarul i-a cerut directorului ABADL să facă un program săptămânal de afânare a nisipului aflat în porțiunea de plajă liberă între linia țărmului și șezlonguri, program care să fie trimis cu regularitate managementului ANAR.
În localitatea 2 Mai, ministrul a vizitat zona de coastă, iar reprezentanții ANAR i-au indicat lotul în care se va derula proiectul de reducere a eroziunii costiere, finanțat prin POIM.
Ulterior, Ioan Deneș s-a deplasat în portul Mangalia, unde i-a fost prezentată nava „Marina I”, aparținând ABADL, navă de cercetare a calității apei în zona litoralului Mării Negre precum și de monitorizare a eroziunii costiere.
După ce a inspectat întreaga zonă de coastă, pentru a observa efectele eroziunii asupra țărmului, precum și modul în care s-au comportat lucrările realizate până în prezent pentru combaterea acestui fenomen, ministrul Apelor și Pădurilor a vizitat și plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari.
Vizita ministrului va continua și mâine cu parcurgerea plajelor din Eforie Sud și Eforie Nord, iar concluziile vor fi prezentate într-o conferință de presă.
Reamintim că vineri, ministrul va continua vizita de lucru în județul Constanța:
- 10:00 – Întâlnire cu autoritățile locale și serviciile deconcentrate (sediul Prefecturii);
- 11:00 – Conferință de presă – Prezentarea investițiilor din domeniul de activitate al Ministerului Apelor și Pădurilor, precum și a stadiului proiectelor de investiții destinate reducerii eroziunii costiere în Faza II, etapa 1 și 2, care vor fi realizate prin POIM (sediul Prefecturii);
- 12:30 – Analizarea și verificarea lucrărilor de reducere a eroziunii costiere în zona Eforie Nord – Eforie Sud; demnitarul va fi însoțit de reprezentanți ai autorităților locale;
- 14:00 – Concluzii – faleza Eforie Nord.