Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, împreună cu directorului general al Administrației Naționale Apele Române, Victor Sandu și directorul Direcției Managementul Riscului la Inundații și Siguranța Barajelor din cadrul MAP, Altan Abdulamit, s-au deplasat marți în județul Vâlcea pentru a coordona echipele de intervenție din zonele cu potențial de risc la inundații, așa cum este specificat în Avertizarea Hidrologică de Cod ROȘU emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Primul punct în care s-a oprit delegația Ministerului Apelor și Pădurilor a fost orașul Băbeni unde acumularea ce aparține Hidroelectrica nu a putut prelua debitul foarte crescut al râului Bistrița iar deversarea creată a alimentat canalul Râioasa, aceasta inundând mai multe gospodării. Pentru a vedea efectul de remuu produs și locul de deversare ministrul Ioan Deneș a dispus observarea zonei cu o drona.

Totodată, în zona de confluență a pârâului Stăncălău cu Bistrița, tot din cauza debitelor crescute, s-a creat un efect de remuu cu râul Bistrița,  fenomen care a condus la producerea a două breșe într-un dig de apărare al comunei. Una dintre aceste breșe a fost deja astupată cu anrocamente (îngrămădire de beton, bolovani, piatră etc. care formează diguri sau platforme de întărire) de către echipele ANAR, iar cealaltă, de aproximativ 40 m, se află în curs de închidere.

În acest context, ministrul Ioan Deneș, i-a solicitat reprezentantului Hidroelectrica să permită creșterea nivelului de tranzit al râului Bistrița prin acumularea Băbeni cu 200mc/s.

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informații suplimentare.