Ministrul apelor și pădurilor s-a aflat marți în județul Galați, pentru a evalua pagubele produse de inundațiile din ultimele zile.
Demnitarul a fost însoțit de o delegație de specialiști din cadrul ministerului, din care a făcut parte directorul general al Direcției Generale Ape din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), Olimpia Negru, și directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu. La primăria Corod, delegația a fost întâmpinată de prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, reprezentantul ISU Galați, col. Toma Ion, reprezentanții ABA Prut-Bârlad, director Petru Avram și director tehnic Gabi Musteață, directorul SGA Galați, Ana Cristina Stroi, reprezentanți ai administrației locale.
Delegația Ministerului Apelor și Pădurilor și reprezentanții autorităților locale au susținut o conferință de presă.
„Ieri, la Stația pluviometrică de la Hanul Conachi s-au înregistrat 100 l/m²”, a spus ministrul Ioan Deneș, arătând că urmează ca „în regim de urgență, prin fondul de rezervă al Guvernului și printr-o hotărâre de guvern, pe care urmează să o depunem într-o ședință viitoare a Executivului, să fie alocate sume pentru lucrări hidrotehnice în județul Galați. Este important să fim alături de cetățenii afectați de aceste fenomene extreme”, a mai afirmat ministrul.
Ulterior, au fost inspectate zonele afectate de inundații. Ministrul Ioan Deneș și specialiștii au discutat cu autoritățile locale și alți factori de decizie pentru o evaluare corectă și stabilirea măsurilor imediate care se impun în vederea readucerii situației la normal și evitarea producerii pe viitor de situații similare.
Ministrul apelor și pădurilor și primarul comunei Corod au inspectat, de asemenea, zonele pe care primăria este în măsură să le pună la dispoziție pentru realizarea unor eventuale lucrări hidrotehnice. De asemenea, delegația MAP, însoțită de prefectul județului Galați și de primarul din Corod, a intrat în mai multe gospodării afectate de inundații, prilej cu care a discutat cu cetățenii, pe care, totodată, i-au asigurat de faptul că Guvernul, în perioada următoare, va adopta măsuri de sprijin pentru toți cei aflați în necaz.
În final, delegația MAP și reprezentanții autorităților locale s-au reîntors la sediul primăriei Corod, pentru a analiza datele din teren.
În comuna Corod, în urma evenimentelor hidro-meteorologice din zilele de 2 și 3.06.2019, au fost înregistrate precipitații însemnate cantitativ, care au depășit 70 l/mp în vârful de bazin al râului Corozel, amonte de comuna Corod. S-au generat importante scurgeri de pe versanți, care s-au concentrat pe cursul de apă Corozel și au dus la inundarea obiectivelor social-economice din intravilanele satelor Corod și Brătulești.
Din datele preliminare prezentate de autoritățile locale, situația în comuna Corod se prezenta astfel: au fost inundate 40 de case, 73 de anexe gospodărești, 95 de curți, un drum județean și 2,8 km de străzi.
Menționăm că specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viiturii și scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea Corod au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată în acumulare pentru a se evita inundarea comunei Matca, aflată în aval de comuna Corod. Personalul tehnic intervine în continuare pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea de lucrări de despotmoliri la poduri și podețe, curățarea rigolelor și a șanțurilor marginale ale drumurilor și rețelelor stradale.
Totodată, personalul de specialitate al A.B.A. Prut-Bârlad, S.G.A. Galați, Centrul de Coordonare și Intervenție Rapidă din cadrul Administrației bazinale de Apă Prut-Barlad s-au deplasat în județul Galați în zonele cele mai afectate de inundații, pentru colaborare și acordare de sprijin în gestionarea situațiilor de urgentă produse de viituri. S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați, care împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați şi Centrul de Intervenție Rapidă din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad au intervenit cu mijloace de transport, motopompe și utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitații importante. În continuare, personalul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează și intervine continuu pe cursurile de apă din județul Galați.
Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.