Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a primit, miercuri, vizita ministrului Mediului și Energiei din Croația, Tomislav Ćorić, aflat ăn vizită de lucru la București. Oaspetele croat a fost însoțit de o delegație din care a făcut parte și ambasadorul Republicii Croația în România, Davor Vidiš. La eveniment au mai participat secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu și directori din cadrul Ministerului Apelor si Pădurilor.
Întâlnirea a fost organizată cu scopul discutării priorităților naționale ale celor două state în domeniul apelor și a programului de TRIO România- Finlanda- Croația, în contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene.
În timpul discuțiilor, ministrul român i-a propus ministrului croat ca managementul apelor să fie introdus pe lista de priorități a programului comun al celor trei state care vor prelua președinția Consiliului succesiv.
“Una din amenințările mediului marin o reprezintă poluarea cu materiale plastice și microplastice, amenințare care poate fi abordată prin acțiuni concrete privind utilizarea plasticelor de unică folosință, în conformitate cu Strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară. Având în vedere rezultatele semnificative obținute de președințiile anterioare cu privire la legislația privind calitatea aerului și deșeurile, propunem ca Trio-ul România – Finlanda – Croația să se concentreze și asupra managementului apei, inclusiv mediul marin și aș dori să știu dacă, în acest sens, împărtășiți propunerea noastră”, a spus Ioan Deneș.
Ministrul Tomislav Ćorić a acceptat propunerea și a precizat că țara sa este interesată de acest domeniu și a subliniat faptul că una dintre prioritățile Croației este protejarea mediului marin.
“Prioritățile noastre naționale vizează continuarea și implementarea aspectelor privind mediul din agenda 2030 și desigur că suntem de acord și susținem în totalitate propunerea dvs de a promova managementul apei, mai ales mediul marin, Coasta dalmată și orientarea turistică Întrucât țara noastră va fi ultima din acest Trio care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, după România și Finlanda, nu avem în acest moment date stabilite pentru reuniunile pe care le vom organiza pe perioada Presedinției și apreciem, totodată, faptul că dvs împreună cu ministerul pe care îl conduceți v-ați pregătit atât de intens și aveți deja un program foarte bine stabilit. Croația, ca și partener în acest Trio, vă asigură de tot sprijinul și suportul necesar în pregătirea preluării și desfășurarea Președinției Consiliului UE”, a menționat ministrul Mediului și Energiei din Croația.
Ioan Deneș a mai afirmat că obiectivele Președinției României vor depinde, în mare măsură, de stadiul negocierilor pe fiecare dosar, la preluarea Președinției, însă se vor depune eforturi pentru a se înregistra progrese în procesul de negociere sau în vederea finalizării negocierilor pe dosare cu Parlamentul European, acolo unde va fi posibil, și obținerea unui acord între toți actorii implicați.
“ Apele și pădurile sunt aspecte esențiale ale programului Guvernului României, iar acest lucru s-a reflectat în demersurile realizate de minister pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Președinția României va trebui să gestioneze o serie de dosare complexe. Luând în considerare atât contextul național, cât și agenda europeană, managementul apelor a fost identificat ca fiind un domeniu prioritar. Estimăm că Președinția României va gestiona două dosare legislative în domeniul apelor, respectiv: apa potabilă și reutilizarea apei, în funcție de progresele înregistrate de Președinția austriacă. Aceste dosare sunt importante pentru România din perspectiva impactului asupra infrastructurii de apă uzată/apă potabil”, a explicat ministrul român.
În ceea ce privește noua propunere de Directivă privind apa potabilă, ministrul român a precizat că introducerea unor noi parametri este binevenită, iar monitorizarea acestora va presupune investiții importante în tehnica de laborator și personal calificat.
”Referitor la reutilizarea apei uzate apreciem în sens pozitiv promovarea acestei reglementări la nivelul Uniunii Europene, reglementare care va completa cadrul legislativ existent al UE în domeniul apelor, în speță Directiva cadru apă și Directiva privind epurarea apelor uzate urbane”, a mai spus Ioan Deneș.
În contextul acestor discuții, ambele părți au convenit ca între România și Croația să existe o colaborare strânsă pe toata perioada deținerii Președinției și o susținere reciprocă pe prioritățile comune propuse.
La finalul discuțiilor, ministrul român i-a înmânat oaspetelui croat un tablou filatelic cu o serie de timbre care reprezintă simboluri definitorii pentru România, lucrare dedicată Centenarului.