Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, a participat joi şi vineri, la Bistriţa, la  sesiunea de lucrări pe luna februarie a Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din cadrul Senatului României. După ce joi au fost abordate probleme din domeniul silvic,  vineri, comisia a făcut o vizita în teritoriu la Prundu Bârgăului, în Pasul Tihuța, la Asociația Tasuleasa Social și la Barajul Colibița.

 

În prezenţa ministrului Ioan Deneş, consilierul pentru ape, Costică Sofronie a prezentat proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”. Proiectul, care are o valoare de 235 milioane lei (50 milioane euro) este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

 

Printre obiectivele proiectului se numără:

– Asigurarea și protejarea resurselor de apă;

– Apărarea împotriva inundațiilor pentru populație, obiective social-economice, cultural-istorice, căi de comunicație, infrastructură, terenuri agricole;

– Combaterea proceselor de eroziune a solului și a albiilor;

– Protejarea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a standardelor de viață.

 

Menţionăm că Barajul Colibița va intra în reabilitare la finalul acestui an, când urmează să înceapă execuția lucrărilor și să se realizeze golirea parțială a lacului. Se vor face lucrări efective la baraj, la vanele golirii de la fund și echipamentele barajului, dar și lucrări de stabilizare a versanților lacului și lucrări în aval.

 

Lucrările în aval se vor întinde pe 16,6 km, iar lucrările de protecție împotriva inundațiilor, pe 19,7 km.

După ce se va realiza golirea lacului, sporturile nautice, ambarcațiunile sau pescuitul nu vor mai fi permise.

 

În luna decembrie a început golirea parțială, pentru a se putea lua probe din masca asfaltică. De atunci și până la sfârșitul lui ianuarie-începutul lui februarie, nivelul lacului a fost scăzut cu 6 metri iar golirea va continua în primăvară, după topirea zăpezii, cu încă 3 metri.

 

Golirea graduală presupune și existența unei corelări, un tip specific de întreacțiuni. Reducerea cantității de apă din lac nu se va face brusc, ci cu viteze controlate în tranșe de căte 15m, cu pauze de câte 15 zile, în care se urmărește starea versanților și a lucrărilor.

 

De asemenea, proiectul prevede și amenajarea unor zone umede.

 

Menţionăm că studiul de fezabilitate a fost aprobat, valoarea alocată pentru acest an fiind de 9 milioane lei.

 

Acest proiect este unul foarte important pentru siguranța celor 114.000 locuitori care trăiesc în aval de baraj.

 

Alături de ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, la lucrările Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din cadrul Senatului României au participat senatorul Ioan Simionca, secretarul de stat în MADR, Sorin Rosu Mares, președintele comisiei, senatorul Costel Șoptică, vicepreședintele comisiei, Pop Gheorghe, senatorul Avram Nicolae, senatorul Goțiu Remus Mihai, prefectul Ovidiu Frenț, directorul Administraţiei Bazinale Someş-Tisa, Marius Cristian Ciulbea, directorul APB Bistrița-Năsăud, Sever Roman, directorul SGA Bistrița-Năsăud, Rus Daniel Stefan, Inspector Sef ISU BN, Constantin Florea,  primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, primarul comunei Bistrita Bârgăului, Vasile Laba şi primarul comunei Tiha Bârgaului, Vasile Șut.