Ministerul Apelor şi Pădurilor a încheiat astăzi, 13 iunie 2017, un protocol de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în scopul bunei administrări a actului de justiţie, pentru creşterea eficienţei acţiunilor de prevenire, descoperire şi combatere a oricăror fapte păgubitoare pentru integritatea fondului forestier naţional şi a vegetaţiei forestiere din afara acestuia, precum şi pentru integritatea fondului cinegetic naţional, respectiv pentru valorificarea eficientă a informaţiilor din aceste domenii.

Documentul a fost semnat de ministrul Apelor şi Pădurilor, doamna Adriana Petcu și de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr.

 

Una dintre prioritățile fundamentale ale Guvernului României o reprezintă combaterea tăierilor ilegale și a infracțiunilor din domeniul silvic. Prin semnarea acestui Protocol ne asumăm să punem la dispoziția Ministerului Public întreaga noastră capacitate și expertiză, astfel încât actul de justiție care vizează acest sector să se desfășoare cât mai rapid și eficient. Am încredere că astăzi, prin demersul nostru comun, facem un pas important în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure”, a declarat ministrul Adriana Petcu.

 

În virtutea acestui protocol, Ministerul Apelor şi Pădurilor va pune la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informaţiile şi datele – relevante şi utile – despre persoane, indicii materiale şi documentare, stări şi circumstanţe în legătură cu comiterea unor posibile fapte care aduc atingere domeniilor la care se referă prezentul Protocol, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea actelor de agresiune îndreptate împotriva personalului silvic şi de vânătoare aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Totodată, Protocolul mai vizează participarea, în parteneriat, în cadrul unor proiecte, în vederea consolidării cooperării interinstituţionale şi întăririi capacităţii de intervenţie a celor două instituţii, pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea atingerilor aduse domeniilor la care se referă prezentul Protocol, inclusiv participarea la programe comune de pregătire, specializare şi perfecţionare profesională, precum şi elaborarea şi implementarea, de către părţile semnatare, de strategii, manuale de bune practici şi programe comune.

De asemenea, în baza acestui Protocol se vor constitui grupuri de lucru comune care să acţioneze, pe baza unor planuri comune de acţiune, sub coordonarea procurorilor, pentru documentarea preliminară începerii urmăririi penale „in personam” şi pentru transformarea informaţiilor în probe în cadrul procesului penal.