Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a fost invitat, miercuri, la emisiunea „Probleme la zi”, difuzată de postul Radio România Actualități(RRA).

 

Demnitarul le-a vorbit ascultătorilor despre dosarele pe care le gestionează Ministerul Apelor și Pădurilor(MAP) în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene,  respectiv dosarele „apa potabilă” și „reutilizarea apei uzate”.

 

Totodată, ministrul a afirmat că apa potabilă este unul din subiectele prioritare la nivelul Uniunii Europene, iar Președinția română lucrează intens pentru a avansa cât mai mult negocierile pe Directiva privind apa potabilă.

 

În acest context, Ioan Deneș a făcut referire și la probleme de interes la nivel național, cum ar fi deșeurile care ajung în cursurile de apă. „Toți locuitorii acestei țări, ca iubitori ai acestei țări, ne dorim, în primul rând, o natură cât mai curată și un mediu în care să ne simțim cât mai degajați. Ține mult, foarte mult, de cultura noastră, a fiecăruia. E o chestiune interesantă: ieșim în afara României și vedem că nu avem voie să luăm punga de plastic, ambalajul de la un produs pe care îl consumăm și să le aruncăm pe geamul mașinii. Din păcate, unii, când revin în țară, uită de această regulă pe care o respectă dincolo. E foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că acea pungă de plastic și acel rest, dacă nu avem grijă să le aruncăm (…) la un container, la un coș de gunoi, ajung în natură. Și, ajungând în natură, afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, natura în general și în mod special sursa de apă pe care noi o folosim”.

 

Un alt aspect dezbătut în cadrul emisiunii a fost nivelul record atins în anul 2018 în ceea ce privește investițiile din domeniul apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor recepționând anul trecut, prin Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), lucrări în valoare totală de 560.012.970 lei reprezentând 253,43 de kilometri.

 

Astfel, au fost recepționați 114,449 km de amenajări de albie, 98,107 km de consolidări de mal și 40,874 km de diguri. În 2018, a fost o creștere cu 87,9% a valorii totale a lucrărilor recepționate, comparativ cu anul precedent.

 

În total, s-au recepționat  96 de obiective (față de 37 în 2017), iar o parte din acestea s-a realizat în regim de urgență.

 

De asemenea, Ioan Deneș s-a referit și la starea digurilor și a barajelor din România, menționând faptul că specialiștii Ministerului Apelor și Pădurilor și ai instituțiilor aflate sub coordonarea sa monitorizează în permanență situația tuturor barajelor din țară.

 

„În contextul schimbărilor climatice și în fața noilor provocări pe care ni le rezervă natura, MAP, ANAR și instituțiile subordonate din domeniul apelor depun eforturi constante și susținute cu scopul de a menține climatul de siguranță necesar atât cetățenilor și a bunurilor acestora, cât și activităților socio-economice desfășurate de entitățile implicate în dezvoltarea țării și creșterii nivelului de trai ”, a subliniat ministrul apelor și pădurilor.