SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 03.07.2017, ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, bazinele superioare ale Timișului, Mureșului, unii afluenți mici ai Mureșului inferior și Siretului inferior, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Repede și cele din Dobrogea și în scădere pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale, creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din sudul și centrul ţării datorită precipitaţiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ NR.29 din 01.07.2017.
Debitele vor fi în general în creștere Din cauza precipitațiilor prevăzute și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinul inferior al Mureșului și râul Prut, unde vor fi în scădere și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Bistrița, Moldova, Suceava și afluenții Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din sudul și centrul ţării datorită precipitaţiilor însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ NR.29 din 01.07.2017.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02 – 03.07.2017 a fost în creştere, având valoarea de 3000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele în creştere pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar (3000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi creştere la Gruia și pe sectorul Bechet –Tr. Măgurele, relativ staţionare la Calafat și pe sectorul Zimnicea – Olteniţa şi în scădere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.
- Situaţia meteorologică în intervalul 02.07.2017, ora 09.00 – 03.07.2017, ora 06.00
ÎN ŢARĂ
Deși valorile termice diurne au scăzut semnificativ față de ziua precedentă în jumătatea de sud-est a țării, în cea mai mare parte a Olteniei, Muntenie, local în Banat și Dobrogea, vremea a fost călduroasă în orele amiezii. În restul teritoriului, temperaturile maxime s-au situat în jurul normelor climatologice specifice pentru începutul lunii iulie. Indicele temperatură-umezeală (ITU) a mai atins și depășit ușor valoarea critică de 80 de unități, izolat în sud-estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei. Ziua cerul a fost variabil în Carpații Meridionali și de Curbură, precum și în sud-est și mai mult senin în rest. Spre seară și în cursul nopții, s-a înnorat treptat începând din sud-vest și s-au semnalat averse și frecvente descărcări electrice în Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, local în Banat și Dobrogea și izolat în Crișana. Ploile au avut și caracter torențial, iar până la încheierea prezentului raport s-au acumulat cantități de apă de peste 20…25 l/mp, local în jumătatea de sud-est a țării, iar în Oltenia și Muntenia izolat de peste 50…55 l/mp (în special în județele Gorj și Teleorman). Au fost consemnate căderi de grindină, în județele Olt, Teleorman și Giurgiu. Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări în prima parte a zilei în sud-est, dar local și temporar și în timpul ploilor, trecător luând aspect de vijelie în zona localităților Slatina și Turnu Măgurele. Temperaturile maxime s-au încadrat între 23 de grade la Sulina și 35 de grade la Calafat și Bechet. La ora 06.00 temperatura aerului avea valori cuprinse între 12 grade la Sighetu Marmației și 23 de grade la Sulina și Sfântu Gheorghe Deltă.
Observaţii: începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 19 mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate: 7 avertizări cod portocaliu şi 12 atenționări cod galben.
LA BUCUREŞTI
Deși valorile termice diurne au scăzut semnificativ față de intervalul precedent, vremea a fost călduroasă în orele amiezii, când, în centrul orașului, indicele temperatura-umezeală (ITU) a atins 79,8 unități. Temperatura maximă a fost de 31 de grade la Afumați și Băneasa și de 33 de grade la Filaret. Cerul a fost mai mult senin ziua, apoi s-a înnorat treptat, iar în cursul nopții s-au semnalat averse și frecvente descărcări electrice. Până la încheierea prezentului raport s-au acumulat 23 l/mp la Afumați, 22 l/mp la Filaret și 19 l/mp la Băneasa. Vântul a suflat în general moderat. La ora 06.00 se înregistrau 19 grade la Afumați și Băneasa și 20 de grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 03.07.2017, ora 09.00 – 04.07.2017, ora 09.00
ÎN ŢARĂ
Vremea va fi în general instabilă și se va răci semnificativ față de ziua precedentă, în special în regiunile sudice, estice și centrale, unde valorile termice diurne vor fi mai scăzute decât în mod normal la această dată. În jumătatea de sud-est a țării și în toată zona montană vor fi înnorări accentuate, averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse, în Oltenia și Muntenia, 50…70 l/mp. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare, ploile se vor semnala pe spații mai mici și vor fi în general slabe cantitativ. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări în regiunile vestice, sud-estice, la munte și local în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 18 și 28 de grade, iar cele minime între 10 și 19 grade.
LA BUCUREŞTI
Vremea va fi instabilă și răcoroasă. Cerul va avea înnorări accentuate și vor fi averse, posibil însemnate cantitativ și însoțite de descărcări electrice. Vântul va avea intensificări pe parcursul zilei, apoi va slăbi treptat în intensitate. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade, iar cea minimă de 15…16 grade.
- CALITATEA APELOR
2.1. Pe fluviul Dunărea
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2.2. Pe râurile interioare
S.G.A. Arad revine cu informaţii despre evenimentul de calitate (container, presupus radioactiv, descoperit în râul Mureş) înregistrat în data de 01.07.2017, ora 21.00, în localitatea Vladimirescu, judeţul Arad, în zona cabanei Safari, din pădurea Vladimirescu, aproximativ 10 km amonte de municipiul Arad.
În data de 01.07.2017, în jurul orei 22,00, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai I.J.S.U. Arad, Garda de Mediu Arad, I.P.J. Arad-Serviciu Arme şi Explozibil, precum şi personal din cadrul S.G.A. Arad.
Reprezentanţii S.G.A. Arad au prelevat o probă de apă din râul Mureş (zona pădurii Vladimirescu, mal drept). Proba de apă prelevată va fi analizată în cursul zilei de 03.07.2017, în cadrul laboratorului A.P.M. Arad.
Ancheta privind provenienţa containerului a fost preluată şi este în desfăşurare în cadrul I.P.J. Arad.
2.3. Pe Marea Neagră
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- În domeniul solului şi vegetaţiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 01.07.2017-02.07.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
DIRECTIA DE COMUNICARE