SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 06.06.2017, ora 7.00
RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș, Crișul Negru, Crișul Alb, Bega, Moravița, Vedea, Argeș, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Timișului, Bârzavei, bazinul mijlociu și superior al Mureșului, afluenții Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare. Pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Timișului și Bârzavei debitele au fost în ușoară creștere din cauza precipitațiilor sub formă de aversă înregistrate.
Ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Târnava Mică, Târnava Mare, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Cerna, Suceava, Moldova, Bistrița, Jijia, Sitna, Miletin și Bașeu.
Debitele se situează la valori cuprinse între 20-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul normalelor lunare) pe râul Teleorman și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 20% din normalele lunare) pe Tur, Lăpuș, Crasna și Barcău.
În interval au fost emise șase Atenţionări Hidrologice pentru Fenomene Imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, Argeș, Bârlad, bazinul inferior al Mureșului, bazinele superioare ale Bistriței, Moldovei, Sucevei, afluenții Prutului și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri mici, îndeosebi din zonele de deal şi munte din vestul, centrul și nordul țării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.06 – 06.06.2017 a fost staţionar, având valoarea de 4400 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia şi pe sectorul Bechet – Tulcea şi staţionare la Calafat.
- Situaţia meteorologică în intervalul 05.06.2017, ora 8.00 – 06.06.2017, ora 6.00
ÎN ŢARĂ
Vremea a fost caldă pentru începutul lunii iunie, dar în vestul, centrul, nordul teritoriului și la munte și în general instabilă. Instabilitatea atmosferică s-a manifestat îndeosebi în a doua parte a zilei, prin înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse de ploaie, ce au avut și caracter torențial, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul Moldovei și izolat în vestul Olteniei. Punctiform, cantitățile de apă au depășit 30 l/mp și a căzut grindină în județele Cluj și Caraș Severin (Vf. Țarcu). În celelalte regiuni, cerul a fost mai mult senin. Temperaturile maxime s-au încadrat între 22 de grade la Mangalia și 31 de grade la Calafat. La ora 06, valorile termice erau cuprinse între 9 grade la Întorsura Buzăului și 21 de grade la Oraviţa şi Moldova Nouă. Pe spații mici a fost ceață, ieri dimineață în estul Munteniei, iar în ultimele ore în Dobrogea.
OBSERVAȚII: De ieri dimineață, de la ora 06.00, au fost în vigoare 42 de mesaje privind fenomene meteo periculoase imediate asociate instabilității atmosferice, din care trei avertizări cod portocaliu, două emise de SRPV Cluj și una de SRPV Timișoara și 39 de atenționări cod galben, emise astfel: 14 de SRPV Timișoara, 10 de SRPV Cluj, nouă de SRPV Bacău, cinci de SRPV Sibiu și una de SRPV Craiova.
LA BUCUREŞTI
Vremea a fost frumoasă cu cer senin și vânt slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 27 de grade Celsius la Afumați și Băneasa și 28 de grade la Filaret. La ora 06.00, se înregistrau 14 grade la Afumați și Băneasa și 15 grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 06.06.2017, ora 8.00 – 07.06.2017, ora 8.00
ÎN ŢARĂ
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, călduroasă după-amiază, în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22…23 de grade pe litoral și 32…33 de grade în Câmpia de Vest. Vor fi înnorări temporar accentuate și local, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător și izolat cu aspect de vijelie, în nord-vestul, nordul și centrul țării, precum și la munte, îndeosebi după-amiază, iar în regiunile vestice, mai ales noaptea, timp în care astfel de manifestări își vor face apariția și în Oltenia. Pe spații mici, cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și va cădea grindină. În restul teritoriului va predomina o vreme frumoasă. Temperaturile minime se vor încadra, în general, între 10 și 19 grade Celsius. Spre dimineață, pe litoral, vor fi condiții de ceață.
LA BUCUREŞTI
Vremea va fi caldă și frumoasă cu cer mai mult senin și vânt slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 13…15 grade.
- CALITATEA APELOR
ANAR informează că în data de 05.06.2017, la ora ora 17.30 a fost identificată o fisură la separatorul orizontal de gaze de lângă parc 614 Tazlău. Pe râul Tazlăul Sărat au apărut irizații de produs petrolier. Echipa de la OMV Petrom s-a deplasat în zonă, a actionat cu absorbant și a construit un baraj pe râul Tazlăul Sărat, aval de parcul 614 Tazlău. Separatorul de gaze a fost găurit intenționat în vederea sustragerii de produs petrolier, rezultat din condensarea gazelor de sondă. Personal de la SGA s-a deplasat în zonă pentru constatări și monitorizare fenomen.
ANAR informează că, în data de 05.06.2017, Poliția Locală Agigea a semnalat prezența unui delfin esuat pe plaja din Agigea iar ONG Mare Nostrum a semnalat prezența unui delfin eșuat pe plaja Azur, între Eforie Nord și Eforie Sud. A fost informat, conform protocolului de colaborare, I.N.C.D.M. „Grigore Antipa”.
- CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
În domeniul solului şi vegetaţiei
ANAR informează că în data de 04.06.2017, la orele 19:45, a fost identificată o fisură la conducta de pompare (amestec apă-țiței) de 3 inch, de la Schid 1150 Moinești la Parcul de separatoare țiței și gaze 2 Văsăiești apraținând OMV Petrom S.A.-Explorare și Producție-ASSET VIII MOLDOVA NORD Moinești. A fost afectată proprietatea a doi cetățeni.
OMV PETROM a luat măsuri de limitare și stoparea fenomenului:
– pomparea a fost oprită;
– s-au închis ventilele secționare;
– s-a acționat imediat cu material absorbant și s-a montat un baraj din bandă absorbantă;
– a fost anunțată echipa de mecanici de la IREM pentru remedierea avariei;
– nu au fost afectate cursuri de apă.
Reprezentanți ai SGA Bacău și ISUJ Bacău s-au deplasat la teren unde au constatat următoarele:
– s-au produs scurgeri de amestec apă+ țiței pe o suprafață de aproximativ 100 mp, în urma fisurării conductei din cauza coroziunii (conducta era din oțel îngropată în sol, pe un teren cu fâneață proprietate privată);
– incidentul a fost observat de un localnic, care a anunțat managerul sectorului 31 Dofteana, care aparține de OMV Petrom; acesta a dispus luarea imediatăa măsurilor de limitare și stopare a fenomenului (s-a împrăștiat material absorbant și a trecut la colectarea produsului deversat și s-a acționat cu opt angajați și un utilaj pentru remedierea defecțiunii, aplicându-se o șarnieră pe conductă).
Nu au fost afectate cursuri de apă
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menționăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare și nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
DIRECȚIA DE COMUNICARE