RAPORT HIDRO-METEO 05.07.2017, ora 08.00 06.07.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 06.07.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, cursul superior şi mijlociu al Siretului şi unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Bistriţa, Bârlad), cursul superior şi mijlociu al Prutului şi râurile din bazinul Jijiei, unde au fost  relativ staţionare, şi cursul inferior al Ialomiţei, unde au fost în creştere prin propagare.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Olt inferior,  Vedea,  Ialomița, Buzău şi pe râurile din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Prut, cursul superior şi mijlociu al Siretului şi unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Bistriţa, Bârlad) şi cursul inferior al Mureşului unde vor fi relativ staţionare.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.07.2017 – 06.07.2017 a fost staţionar, având valoarea de 3000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi în creştere pe sectorul Calafat – Tulcea.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar (3000 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în  creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 05.07.2017, ora 08.00 – 06.07.2017, ora 06.00

 

ÎN ŢARĂ

Pe parcursul zilei a predominat o vreme frumoasă, iar procesul de încălzire a continuat în aproape toată țara; cerul a fost variabil dimineața în sud-vestul Transilvaniei, iar după-amiaza în zona montană, în restul teritoriului menținându-se mai mult senin. În a doua parte a nopții înnorările s-au accentuat în nord și nord-vest, iar în Maramureș, nordul Crișanei, al Transilvaniei și al Moldovei au fost averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe arii restrânse cantitățile de apă au depășit 15…20 l/mp. Temperaturile maxime s-au încadrat între 23 de grade la Câmpulung (în Argeș) și Întorsura Buzăului și 32 de grade la Sânnicolau Mare, Moldova Nouă, Băile Herculane și Drobeta Turnu Severin. La ora 06.00 se înregistrau valori termice între  6 grade la Miercurea Ciuc și 21 de grade la Șiria (județul Arad).

Observație: începând de ieri de la ora 06.00 au fost în vigoare 3 mesaje de atenționare cod galben privind fenomene meteorologice periculoase imediate, 2 emise de SRPV Cluj și 1 de  SRPV Timișoara.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost frumoasă și a continuat să se încălzească, astfel că toate stațiile meteo au înregistrat o maximă termică de 29 de grade. Cerul a fost senin, iar vântul a suflat slab până la moderat. La ora 06.00 se înregistrau 13 grade la stația meteo Băneasa, 15 grade la Afumați și 17 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 06.07.2017, ora 08.00 – 07.07.2017, ora 08.00

 

ÎN ŢARĂ

În nordul, centrul și nord-estul țării și în zonele montane și submontane vremea va fi în general instabilă, vor fi înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. În sud și în sud-vest, va fi o vreme călduroasă, iar fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse după-amiaza și cu caracter local seara și la începutul nopții, cu precădere în Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei. Izolat va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale, în special asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 22…23 de grade în extremitatea de nord a țării și 33…34 de grade în cea de sud-vest; minimele vor fi cuprinse între 9 și 19 grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va deveni călduroasă, urmând a se înregistra o maximă termică în jurul a 31 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața, dar cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a zilei și la începutul nopții când vor fi posibile ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, dar va avea și intensificări de scurtă durată. Temperatura minimă va fi de 15…17 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

ABA Jiu Craiova informează că în data de 05.07.2017, ora 10.16, la postul hidrometric Tg- Cărbuneşti, jud. Gorj, pe cursul râului Blahniţa,  pe lungimea de cca 70 m şi lăţimea de cca 5 m,  se observă irizaţii de produs petrolier, posibil antrenate ca urmare a ploilor abundente, în pr. Blahiţa de afluentul de dreapta, necadastrat, al acestuia. Specialiştii de la S.G.A. Gorj s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica evenimentul şi au identificat următoarele:

-în zona podului menţionat anterior se observă slabe irizaţii de petrol ;

-pentru a stabili cauza evenimentului s-a mers amonte cca.100 m şi s-a identificat pe valea necadastrată un canal de colectare a eventualelor ape de şiroire provenite din precipitaţii, care, în zilele anterioare, au antrenat  urme de produs petrolier existent pe vegetaţia crescută;

-au fost prelevate două probe de apă, una din zona de iniţiere a evenimentului (amonte, cca 100 m de podul DJ675 Tg-Cărbuneşti-Ţicleni) şi una aval de podul DJ 675.

Se face menţiunea că amonte cca 400 m de postul hidrometric, cursul râului Blahniţa este supratraversat de colectoarele Colibaşi –Ţicleni aparţinând OMV PETROM. A.B.A. Jiu prin intermediul S.G.A. Gorj monitorizează evenimentul.

 

2.3. Pe Marea Neagră

ABA Dobrogea Litoral, informează că în data de 05.07.2017, au fost observaţi 8 delfini eşuaţi, după cum urmează:

– la ora 09.30 pe plaja din staţiunea Năvodari, subsector 13, jud. Constanţa, a fost observat un pui de delfin mort;

– la ora 12.36, pe plaja din statiunea Costinești, lângă hotel Forum, jud. Constanţa, a fost observat un pui de delfin mort;

– la ora 16.06, pe plaja Cordon Litoral Eforie Nord-Eforie Sud, lângă restaurant Poarta Apelor, jud. Constanţa, a fost observat un pui de delfin mort;

– la ora 17.50, pe plaja din staţiunea Vama Veche, în zona Cherhana, jud. Constanţa, a fost observat un pui de delfin mort;

– ora 20.00, pe plaja din Vama Veche, în dreptul locației Nisip de Vama, jud. Constanţa, a fost observat un delfin mort;

– ora 20.30, pe plaja din Vama Veche, în dreptul locațiilor Papa la Șoni și Camuflaj Autoservire, jud. Constanţa, se afla doi delfini eșuați;

– ora 21.45, pe plaja din Eforie Nord, în dreptul locației Vraja Mării, jud. Constanţa, a fost observat un delfin mort.

Au fost informate conform protocolului de colaborare INCDM Grigore Antipa şi ONG Mare Nostrum pentru identificare specie.

 

CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

APM Tulcea şi GNM Tulcea informează cu privire la un incendiu izbucnit la Combinatul metalurgic ALUM SA din municipiul Tulcea, jud. Tulcea, care a fost provocat de o explozie, în data de 05.07.2017, în jurul orei 16.15, potrivit surselor ISU Tulcea. Cauza incendiului o constituie producerea unui accident, în timpul lucrărilor de mentenanță la cuptorul static cu arderea cu flacără deschisă a cca 4 m de cabluri electrice si AMC (aparatură de monitoring şi control) la cota + 27 m.

La momentul deplasării la locul accidentului, la ora 17.00, nu s-a identificat nici o poluare accidentală, iar în zona cuptorului nu erau pulberi de alumină calcinată.

Se precizează că pe durata mentenanţei s-a efectuat oprirea activităţii cuptorului static în intervalul orar 08.30-15.30. La deplasarea în zonă, la ora 17.00 incendiul fusese deja stins, prin intervenţia autospecialelor pompierilor de la ISU Tulcea.

Din incendiul izbucnit la cuptorul de aluminiu au rezultat patru răniţi, din care trei au fost spitalizaţi cu arsuri pe 10-20 % din suprafaţa corpului, pe membrele inferioare, iar un rănit uşor, care nu a necesitat spitalizare, a fost externat după investigaţiile medicale, potrivit surselor ISU Tulcea.

 

G.N.M. Cluj şi A.P.M. Cluj revin cu informaţii suplimentare referitoare la incendiul de la depozitul temporar de deşeuri menajere al RADP Cluj, Pata Rat, zona municipiului Cluj Napoca, judeţul Cluj, izbucnit în data de 04.07.2017, în jurul orei 20:30, din cauze necunoscute până acum, pe fondul temperaturilor crescute din ultima perioadă, care au determinat emanaţii de gaz metan ca urmare a procesului de descompunere anaerobă a substanţelor organice din depozit. Comisarii G.N.M.-C.J. Cluj s-au deplasat la faţa locului pentru investigaţii. Din cauza curenţilor ascendenţi, analizele de pulberi nu au fost relevante. Echipajele I.S.U. Cluj intervin pentru stingere. Se va reveni cu informaţii suplimentare.

 

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în data de 04.07.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).

Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională si europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

 

S.G.A. Vâlcea revine cu informaţii suplimentare referitoare la activarea fenomenului de alunecare de teren, (favorizată de fenomenele meteorologice din perioada 10-11.05.2017), produsă pe amplasamentul haldei de steril (care aparţine CET Govora SA), din comuna Alunu, „Punct Gropile”, jud. Vâlcea.

Frontul de alunecare al haldei, la ora 18:00, în data de 03.07.2017, a trecut cu 25 m de platforma DJ 605C, situându-se la aproximativ 58 de metri distanţă faţă de albia râului Olteţ. Societatea care acţionează în zonă a mărit capacităţile de transport material din alunecare.

Se continuă amenajarea amplasamentului şi montarea de tuburi pentru întubarea râului Olteţ, precum şi acţiunea pentru reducerea vitezei de deplasare a alunecării de teren.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 04.07.2017-05.07.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcția de Comunicare