RAPORT HIDRO-METEO 06.06.2017, ora 08.00 07.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 07.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI: Debitele au fost în creștere din cauza precipitațiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele: Barcău, Suceava, bazinele superioare şi mijlocii ale Crasnei şi Crişurilor şi bazinele superioare ale Moldovei şi Sucevei.

Din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă căzute în interval s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din bazinele superioare şi mijlocii ale Someşului Mic, Crasnei, Bistriţei şi bazinele superioare ale Crişului Repede, Barcăului, Sucevei şi Moldovei.

Debitele se situează la valori cuprinse între 20-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul normalelor lunare) pe râul Teleorman și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 20% din normalele lunare) pe Tur, Lăpuș, Crasna și Barcău.

 

În interval au fost emise cinci atenţionări hidrologice pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând râurile din sud-estul ţării, unde vor fi relativ staţionare.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri mici, îndeosebi din zonele de deal şi munte din vestul, centrul și nordul țării, din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.

 

DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06-07.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 4300 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Turnu Măgurele-Tulcea și în creştere pe sectorul Calafat-Corabia.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4200 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia-Calafat şi Turnu Măgurele-Tulcea şi în creştere pe sectorul Bechet-Corabia.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 06.06.2017, ora 08.00 –07.06.2017, ora 06.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.) a emis în data de 06.06.2017, la ora 11.00, informarea meteorologică nr. 52, vizând instabilitate atmosferică moderată, valabilă în intervalul 06.06.2017, ora 16.00-07.06.2017, ora 09.00, conform căreia ,,în vestul și nord-vestul țării, precum și în zona Carpaților Occidentali și nordul Carpaților Orientali, în special în după-amiaza zilei de marți (6 iunie) și în a doua parte a nopții de marți spre miercuri (6/7 iunie) vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică se va accentua. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Se vor înregistra cantităţi de apă care, în intervale scurte de timp, vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 35 l/mp. Începând din a doua parte a zilei de miercuri (7 iunie) și până în prima parte a nopții de joi spre vineri (8/9 iunie), instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte și în regiunile sudice, estice și centrale.”

 

Această informare meteorologică a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către toate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (42 de prefecturi).

 

În ţară, vremea a fost caldă, călduroasă pe arii restrânse în vestul, sud-vestul şi centrul ţării, cu temperaturi maxime ce s-au situat între 22 de grade Celsius la Mangalia şi 31 de grade la Sânnicolau Mare, Bechet şi Calafat. După-amiaza, în zona Munţilor Apuseni şi jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali, precum şi în nordul Transilvaniei şi zona deluroasă a Moldovei au fost înnorări temporar accentuate, averse ce au avut şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În cursul nopţii, treptat, astfel de fenomene şi-au făcut apariţia în Banat, Crişana şi Maramureş. Punctiform, cantităţile de apă au depăşit 30…35 l/mp, iar în judeţul Sălaj şi în zona de munte a judeţului Cluj (Vf. Vlădeasa 1400m) a căzut grindină. În restul teritoriului cerul a fost mai mult senin, iar vântul a suflat slab până la moderat. La ora 06 valorile termice se încadrau între 8 grade la Miercurea Ciuc şi Întorsura Buzăului şi 20 de grade la Șiria, Moldova Nouă, Drobeta-Turnu Severin şi Sulina.

 

Observație: începând de ieri de la ora 06.00 au fost în vigoare 33 de mesaje ce au vizat apariţia de fenomene meteorologice periculoase imediate, astfel: șapte avertizări cod portocaliu, patru emise de SRPV Cluj-Napoca şi trei de SRPV Bacău şi 26 de atenţionări cod galben, nouă emise de SRPV Cluj-Napoca, opt de SRPV Timişoara, șapte emise de SRPV Bacău şi  două de SRPV Sibiu.

 

La Bucureşti, vremea a fost frumoasă şi caldă. Cerul a fost senin, iar vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 27 de grade la Afumaţi şi Băneasa şi 29 de grade la Filaret. La ora 06.00 se înregistrau 11 grade la Băneasa, 13 grade la Afumaţi şi 15 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 07.06.2017, ora 08.00– 08.06.2017, ora 08.00

În ţară, în regiunile vestice şi nord-vestice temperatura aerului va fi în scădere faţă de intervalul anterior, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. În restul ţării, vremea va fi local călduroasă, dar va deveni treptat instabilă după-amiaza şi pe parcursul nopţii. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intervale de timp cu înnorări accentuate, averse ce pot avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi pe spaţii mici căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 de grade în Dealurile de Vest şi în sudul litoralului şi 33 de grade izolat în Muntenia şi Moldova, iar cele minime se vor încadra în general între 12 şi 18 grade.

 

La Bucureşti, pe parcursul zilei, vremea va fi predominant frumoasă şi călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 31…32 de grade. Spre seară, cerul se va înnora, iar noaptea vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

Pe râurile interioare

A.B.A. Mureş, A.P.M. Harghita şi G.N.M.-C.J. Harghita informează că în data de 06.06.2017 a fost semnalat un fenomen de mortalitate piscicolă (cca 1,5 kg, exemplare mici) pe pârâul Feernic (afluent de dreapta al râului Târnava Mare) în intravilanul comunei Şimoneşti, jud. Harghita. Se presupune că acesta s-a produs din cauza ploilor torenţiale din seara precedentă, care au condus la tulburarea apelor pârâului. Personalul A.B.A. Mureş s-a deplasat la faţa locului pentru recoltare de probe de apă. Se va reveni cu informaţii.

 

Pe Marea Neagră

A.B.A. Dobrogea-Litoral informează că în data de 06.06.2017, pe plaja Shut Up din Mamaia a fost semnalat un delfin mort.

 

Pe fluviul Dunărea nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în intervalul 31.05-02.06.2017 în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) și ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul sub 10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică (metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională și europeană).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcția de Comunicare