- SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
- Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 08.05.2017, ora 06.00
RÂURI: Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Argeş, Ialomiţa, bazinul superior şi mijlociu al Jiului, unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, bazinul superior al Vedei şi doar prin propagare pe cursurile inferioare ale râurilor: Someş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Bârzava şi cursul mijlociu şi inferior al Prutului, relativ staţionare pe râurile din bazinul hidrografic al Târnavelor, bazinele superioare ale Vişeului, Someşului, Mureşului, Bistriţei, pe râurile din Dobrogea şi în scădere pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Bistriţa, Moldova şi bazinele superioare ale Someşului, Crasnei şi Argeşului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Barcău, Crişuri, Bega, Jiu, Vedea, Argeş, cursurile superioare ale Izei, Lăpuşului, Crasnei, unii afluenţi ai Oltului inferior şi pe râurile din Dobrogea.
În interval au fost emise o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate şi trei atenţionări hidrologice pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele vor fi în creștere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Târnave, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, bazinele superioare ale Mureşului, Timişului, Bârzavei, afluenţii de dreapta ai Siretului, pe râurile din Dobrogea şi numai prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului şi Prutului, relativ staţionare pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad, cursul superior al Prutului şi pe afluenţii acestuia şi în scădere pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de niveluri şi debite pe unele râuri din centrul, sudul, estul ţării şi zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, prognozate.
DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07-08.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 7000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi în creştere pe sectorul Calafat-Tulcea.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia-Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet-Tulcea.
- Situaţia meteorologică în intervalul 07.05.2017, ora 08.00 –08.05.2017, ora 06.00
Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.) a emis în data de 07.05.2017, la ora 10.00, informarea meteorologică nr. 45, vizând instabilitate atmosferică accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă în intervalul 07.05.2017, ora 16.00-09.05.2017, ora 23.00, conform căreia ,,în intervalul menţionat vor fi perioade de timp, îndeosebi pe parcursul după-amiezelor şi al serilor, în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul, estul şi centrul ţării, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. În noaptea de marţi spre miercuri (9/10 mai) şi în cursul zilei de miercuri (10 mai), vremea va deveni rece, temporar va ploua în jumătatea de sud-est a ţării, la munte precipitaţiile vor fi mixte, iar dimineaţa, mai ales în nordul şi centrul ţării, local se va produce brumă.”
Această informare meteorologică a fost transmisă de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum şi către toate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (42 de prefecturi).
În ţară, vremea a fost în general instabilă. Treptat înnorările s-au accentuat şi au fost averse, ce au avut şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului pe arii relativ extinse în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia şi Muntenia şi izolat în Moldova. Cantităţile de apă au depăşit local 15 l/mp şi izolat 40 l/mp. Pe raza judeţelor Vâlcea, Olt, Bistriţa-Năsăud, Teleorman, Ialomiţa şi Mureş s-au semnalat căderi de grindină. În Carpaţii Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali, la peste 2000 m, trecător şi izolat precipitaţiile au fost şi sub formă de lapoviţă. Strat de zăpadă mai era prezent doar la altitudini mai mari de 1800 m, cu grosimi de până la 55 cm (Bâlea-Lac). Temperaturile maxime s-au încadrat între 15 grade la Sulina, Mangalia, Reşiţa şi Şiria şi 26 de grade la Iaşi şi Bacău, iar la ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 4 grade la Miercurea Ciuc şi 15 grade la Drobeta Turnu Severin.
Observaţie: în intervalul de diagnoză au fost în vigoare 33 de mesaje de fenomene meteo periculoase imediate privind manifestări specifice instabilităţii atmosferice accentuate şi anume o avertizare cod portocaliu emisă de către SRPV Bacău, o informare emisă de către CNPM Bucureşti pentru Muntenia şi 31 de atenţionări cod galben, emise după cum urmează: 8 de către SRPV Cluj-Napoca, câte 6 emise de către CNPM Bucureşti pentru Muntenia, respectiv SRPV Bacău, 5 de către SRPV Sibiu, 3 de către SRPV Craiova, 2 de către SRPV Timişoara şi 1 de către SRPV Constanța.
La Bucureşti, vremea a fost normală sub aspect termic. Cerul a fost variabil, cu înnorări în a doua parte a zilei, când s-au semnalat averse, frecvente descărcări electrice şi unele intensificări ale vântului. Temperatura maximă a fost de 23 de grade la Afumaţi şi Băneasa şi de 24 de grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 13 grade la Afumaţi şi Băneasa şi 14 grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 08.05.2017, ora 08.00– 09.05.2017, ora 08.00
În ţară, vremea va fi în general instabilă și se va răci în majoritatea zonelor, astfel încât valorile termice se vor situa uşor sub cele normale pentru această dată. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 22 de grade, iar minimele între 5 şi 13 grade. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi averse şi descărcări electrice în sudul, centrul şi estul ţării şi pe arii mai restrânse, îndeosebi în cursul zilei, în rest. Local, mai ales în zonele de deal şi de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Vor fi condiţii de grindină. În zona montană înaltă, cu precădere noaptea, precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte şi izolat în restul teritoriului.
La Bucureşti, vremea va fi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă, uşor mai scăzută decât în ziua precedentă, va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 11 grade.
- CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
III. CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- În domeniul solului şi vegetaţiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
Direcția de Comunicare