RAPORT HIDRO-METEO 10.05.2017, ora 08.00 11.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidro pe râurile interioare şi Dunăre din 11.05.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând Prutul, cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului, Oltului, Argeşului, Ialomiţei şi cursul inferior al Someşului, unde au fost în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe Bârlad, afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Argeş, bazinele superioare ale Jiului şi Ialomiţei, bazinul inferior al Oltului şi râurile din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursurile inferioare ale  Mureşului, Oltului, Argeşului, Ialomiţei şi cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi relativ staţionare pe Bârlad, afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Pe celelalte râuri debitele vor fi în general în scădere.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.05 – 11.05.2017 a fost staţionar, având valoarea de 6800 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6600 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 10.05.2017, ora 08.00 – 11.05.2017, ora 06.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării, abaterile faţă de normele climatologice fiind de până la 13 grade în nordul Munteniei. Ziua, cerul a fost variabil, cu înnorări în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali, Orientali şi a Subcarpaţilor Getici. A plouat slab, îndeosebi în prima parte a zilei, local în Muntenia şi izolat în Dobrogea şi sud-estul Transilvaniei, iar la munte, pe arii restrânse au fost precipitaţii mixte. Noaptea, înnorările au mai persistat în zona deluroasă din sud, unde cu totul izolat a mai plouat slab, iar în rest, cerul a devenit mai mult senin. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări izolate ziua, pe crestele montane, în Delta Dunării şi în sudul Olteniei. Temperaturile maxime s-au încadrat între 6 grade la Morăreşti şi 19 grade la Drobeta-Turnu Severin, Calafat şi Bechet, iar la ora 06, valorile termice erau cuprinse între -4 grade la Miercurea Ciuc şi Topliţa şi 11 grade la Gura Portiţei şi Sulina. Stratul de zăpadă mai era prezent doar la altitudini mai mari de 1800 m, cu grosimi de până la 55 cm (Bâlea-Lac). Noaptea s-a produs brumă, pe arii restrânse în Trasilvania, Maramureş şi în jumătatea de nord a Moldovei, iar în regiunile sudice şi sud-estice, cu totul izolat s-a semnalat ceaţă.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a devenit deosebit de rece pentru sfârşitul primei decade a lunii mai, valorile termice continuând să scadă. Cerul a prezentat înnorări şi a plouat slab în prima parte a zilei, iar noaptea a devenit senin. Vântul a suflat slab şi moderat. Temperatura maximă a fost de 12 grade la Afumaţi, 13 grade la Băneasa şi 14 grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 2 grade la Băneasa şi 5 grade la Filaret şi Afumaţi.

 

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 11.05.2017, ora 08.00 – 12.05.2017, ora 08.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi față de ziua anterioară, astfel încât valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Ziua, cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi ploi de scurtă durată, în zona de munte şi în extremitatea de sud-est. Noaptea vor fi înnorări temporare în cea mai mare parte a ţării şi se vor semnala averse, posibil şi descărcări electrice, local în vest şi cu totul izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 şi 25 de grade, iar cele minime, între 2 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 14…16 grade în Dealurile de Vest. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief, pe arii restrânse vor fi condiţii de ceaţă.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi frumoasă şi se va încălzi faţă de ziua anterioară. Cerul variabil spre mai mult senin ziua, va prezenta unele înnorări spre sfârşitul nopţii. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade, iar minima de 8…10 grade.

 

  1. Buletin nivometeorologic valabil pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) emis pentru perioada 08 mai 2017 ora 21 – 11 mai 2017 ora 21

 

EVOLUŢIA VREMII ÎN INTERVALUL 10.05.2016 ora 21 –  11.05.2017 ora 21:

Noaptea vremea va fi rece, apoi ziua va fi în general frumoasă şi se va încălzi. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârşitul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -8 la -4 gr.C;  temperaturi maxime: 2 la 8 gr.C

Sub 1800 m: temperaturi minime: -4 la 0 gr.C; temperaturi maxime: 8 la 14 gr.C

 

STABILITATEA şi EVOLUŢIA STRATULUI de ZĂPADĂ:

 

ÎN FĂGĂRAŞ şi BUCEGI:

La altitudini mai mari de 1800 m: RISC MODERAT (2)

Noul strat de zăpadă se va depune peste cel vechi, relativ compact, alcătuit predominant din cristale rotunde şi pelicule de apă. Scăderea temperaturilor va favoriza formarea crustelor. Odată cu creşterea stratului de zăpadă depus, acesta poate aluneca peste cel vechi pe pantele înclinate şi în condiţii de supraîncărcări.

În ultima zi a intervalului (joi), pe fondul încălzirii vremii, vor fi condiţii de declanşare a avalanşelor de topire de suprafaţă.

Sub 1800 m, se poate depune zăpadă în cursul nopţilor, dar ziua aceasta se va topi.

Notă: RISC MODERAT – cod galben (2) ■: pe anumite pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu stabilizat; în rest este stabil. Declanşările de avalanşe sunt posibile mai ales din cauza supraîncărcării (cu schiori sau turişti) şi pe unele pante ce sunt descrise în buletin. Nu sunt aşteptate declanşările spontane de avalanşe de mare amploare.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

          ABA Siret informează că s-a observat o mortalitate pisicicolă la acumularea Răcăciuni (jud Bacău) de pe râul Siret, aparţinând SC Hidroelectrica SA SH Bistriţa – P. Neamţ, în data de  10.05.2017, ora 13.10. S-au identificat peşti morţi în faţa stavilelor barajului şi pe canalul de aducţiune al UHE. Au fost informate GNM CJ Bacău şi ISU Bacău.

Reprezentanţii SGA Bacău, ISUJ, GNM-CJ Bacău şi DSVSA s-au deplasat la barajul Răcăciuni (administrator SC HIDROELECTRICA SA) pentru investigaţii. În urma verificarilor s-au constatat următoarele:

– amonte de stavilele barajului existau aproximativ 10 peşti morţi a căror aspect exterior indica faptul că moartea acestora s-a produs cu mai mult de 24 ore anterior identificării;

– peştii prezentau indicii de afectare specifice capturării în plase de pescuit;

– pe luciul de apă, amonte şi aval de baraj nu s-a constatat prezenţa unor substanţe /produse/

deşeuri potenţial poluatoare;

– nu se efectuau lucrări de intreţinere a acumulării şi nu existau ambarcaţiuni pe suprafaţa acumulării;

Personalul de specialitate de la DSVSA a recoltat probe de peşti.

Au fost prelevate şi analizate probe de apă de către laboratorul ABA Siret în urmatoarele secţiuni:

 

Indicatori/                          pH             O2           PO4          CCO-Mn        NH4

Secţiuni                           unităţi pH      mg/l         mg/l             mg/l          mg/l

 

– aval 50 m baraj Răcăciuni        8.2           9.57         0.093          38.76        0.238

– amonte 50 m baraj Răcăciuni   8.2         9.62         0.079          14.44        0.127

(mal stâng)

– amonte 50 m baraj Răcăciuni   6.8         9.39         0.076          15.96        0.132

(mal drept)

 

Din interpretarea analizelor de laborator rezultă că nu a fost afectată calitatea normală a apei din zona barajului.

Secţiunile analizate se încadrează, conform Ordinului 161/2006, privind starea ecologică a apelor de suprafaţă curgătoare (râu) – pentru clasa a II-a de calitate: pH=6,5-8,5 unităţi, CCO-Mn < 10mgO2/l, Amoniu= < 0,8 mg N/l, oxigen dizolvat < 7 mg, iar pentru clasa a III-a de calitate, CCO-Mn < 20mgO2/l, respectiv pentru clasa a IV-a de calitate, CCO-Mn > 50mgO2/l.

 

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

CALITATEA MEDIULUI

 

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în data de 09.05.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon).

Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională si europeană, cu valoarea limită zilnică de 50 µg/mc.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 09.05.2017-10.05.2017 şi nu s-au semnalat venimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 

Direcţia de Comunicare