RAPORT HIDRO-METEO 10.07.2017, ora 08.00 11.07.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 11.07.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureșului, unde au fost în creştere prin propagare şi râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, Bârlad și Jijia, unde au fost relativ staţionare.

Creşteri izolate de niveluri și debite, din cauza precipitațiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă, s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Someșul Mic și Arieș.

Debitele se situează, în general, la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, în jurul normalelor lunare, izolat, pe unele râuri din bazinul hidrografic Prahova și bazinul superior al Ialomiţei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Crasna, Barcău, Crișul Negru, Nera, Bârlad, pe unele râuri din bazinul hidrografic Jiu (Jaleș, Bistrița, Amaradia), bazinul hidrografic Olt (Vârghiș, Homorod, Hârtibaciu), bazinul superior al Argeșului (Arefu, Vâlsan, Râul Doamnei), pe afluenţii Timișului superior și Prutului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creştere prin propagare, şi râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Bistrița, Moldova, Suceava, Bârlad, Jijia, bazinul superior al Mureșului unde vor fi relativ staţionare.

Sunt posibile creşteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din nordul, centrul țării și zona de munte, cauzate de precipitațiile prevăzute sub formă de aversă.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10 – 11.07.2017 a fost staţionar, având valoarea de 3100 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Bechet – Tulcea şi în creştere la Calafat.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere ușoară (3100 m3/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 10.07.2017, ora 09.00 – 11.07.2017, ora 06.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.) a emis în data de 10.07.2017, ora 09.30, o ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN, valabilă pentru 10 și 11 iulie, vizând val de căldură, disconfort termic accentuat, conform căreia:

,,În cursul zilelor de luni și marți, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare în vestul și, local, în sudul și centru țării,  unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și, local, îl va depăși ușor.

Luni temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate – spre 37…38 de grade – în Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei.

Marți, valorile termice diurne vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade, izolat mai ridicate, în jurul a 38 de grade în Banat și vestul Olteniei.

În intervalul menționat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade.

Notă: În jumătatea de nord-vest a țării, luni și marți, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În cursul zilei de miercuri, disconfortul termic se va menține ridicat în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestări specifice instabilității atmosferice.

Această ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, astfel:

– ALBA, ARAD, BIHOR, CARAŞ-SEVERIN, DOLJ, GIURGIU, GORJ, HUNEDOARA, ILFOV, MEHEDINŢI, OLT, SIBIU TELEORMAN, TIMIŞ şi Municipiul BUCUREŞTI (15 prefecturi) – COD GALBEN.

 

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară la amiază în Banat, Crișana și sudul Olteniei. Temperaturile maxime s-au situat între 26 de grade la Sulina și Mangalia și 37 de grade la Arad, Timișoara și Chișineu Criș. Cerul, mai mult senin în majoritatea regiunilor, a prezentat înnorări temporare în nord-vestul țării și zona de munte, unde, izolat, au fost averse și descărcări electrice. Vântul a suflat slab și moderat. Valorile termice la ora 06.00 au fost cuprinse între 11 grade la Joseni, Miercurea Ciuc și Toplița și 28 de grade la Moldova Nouă, Oravița și Reșița.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) a atins și pe arii restrânse a depășit pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic în Banat, local în Crișana, Oltenia și Muntenia și izolat în Transilvania.

Observaţie: de ieri dimineață de la ora 06.00 au fost în vigoare 8 atenționări cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate, dintre care 5 emise de SRPV Cluj-Napoca, 1 atenționare emisă de SRPV Sibiu și 2 emise de SRPV Timișoara.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea s-a menținut călduroasă, iar temperatura maximă a fost de 31 de grade la Afumați, 33 de grade la Băneasa și 34 de grade la Filaret. La amiază, indicele temperatură-umezeală (ITU) a atins, iar în centrul orașului a depășit ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul a fost variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul a suflat slab până la moderat. La ora 06.00 se înregistrau 18 grade la Afumați și Băneasa și 19 grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 11.07.2017, ora 09.00 – 12.07.2017, ora 09.00

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic se va accentua. În zonele de câmpie și podiș din jumătatea de sud-vest a țării va fi caniculă după-amiaza, când se vor înregistra frecvent maxime termice de 35…37 de grade, iar în Banat și în sudul Olteniei vor fi temperaturi în jurul a 38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. În celelalte regiuni vor fi temperaturi maxime situate între 30 și 34 de grade, mai scăzute pe litoral unde se vor înregistra 24…26 de grade, iar pragul disconfortului termic se va atinge doar izolat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, în special în a doua parte a zilei și la începutul nopții, local în zonele montane și în regiunile nordice și centrale și pe arii restrânse în rest; ploile vor avea și caracter torențial, vor fi posibile vijelii și căderi de grindină. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 14 și 22 de grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic se va accentua. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 17…19 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

S.G.A. Iaşi informează despre producerea unei poluări accidentale a apei râului Bahlui, în data de 10.07.17, ora 12.45, ca urmare a deversării de ape impurificate (posibil menajere), având o culoare albicioasă, prin gura de evacuare a colectorului de ape pluviale provenite de pe platforma SC PALAS HOLDING SRL, în zona podului Cantemir, din municipiul Iaşi. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.

Un echipaj din cadrul S.G.A. Iaşi s-a deplasat în teren, în vederea prelevării de probe de apă, identificării sursei poluatoare şi luarea măsurilor ce se impun.

SC PALAS HOLDING SRL urmează să întreprindă măsuri de dirijare a apelor impurificate din reţeaua de canalizare a apelor pluviale către reţeaua de canalizare a municipiului Iaşi.

A.B.A. Mureş informează că, în data de 10.07.2017, în jurul orei 13.30, o basculantă, aparţinând SC VIADUCT SRL din Odorheiul Secuiesc, care transporta bitum pentru asfaltare, a căzut cu partea din spate în râul Mureş când traversa un pod din lemn din comuna Suseni, judeţul Harghita. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai A.B.A. Mureş, care au construit două baraje din baloţi de paie la circa 10 m aval de incident, pentru a preveni eventualele scurgeri de produse petroliere. Pentru a reduce greutatea utilajului, bitumul a fost scos şi depozitat provizoriu pe o insulă lângă culeea podului. Nu s-au observat irizaţii de produs petrolier în cursul de apă.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  • CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru perioada 07.07.2017-09.07.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot) şi SO2 (dioxid de sulf). Pragul de informare pentru O3 (ozon) a fost depăşit, în data de 08.07.2017, pentru o oră la staţia HD-2 Deva (staţie industrială). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

A.P.M. Braşov informează telefonic despre izbucnirea unui incendiu, în data de 10.07.2017, ora 07.15, la depozitul de deşeuri menajere aparţinând SC FINECO SA, din municipiul Braşov. Au fost anunţaţi reprezentanţii I.S.U. Braşov care au intervenit pentru stingerea incendiului. Se va reveni cu informaţii suplimentare.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 09.07.2017-10.07.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE