RAPORT HIDRO-METEO 11.07.2017, ora 08.00 12.07.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 12.07.2017, ora 06.00

 

RÂURI:

Debitele au fost în scădere uşoară, exceptând râurile din Maramureş, Banat, Moldova şi Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.

Creşteri izolate de niveluri și debite, cauzate de precipitațiile sub formă de aversă căzute în interval, s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Mureş superior, Olt mijlociu şi superior şi pe afluenţii de dreapta ai Siretului.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Crasna, Barcău, Crișul Negru, Nera, Bârlad, pe unele râuri din bazinul hidrografic Jiu (Jaleș, Bistrița, Amaradia), bazinul hidrografic Olt (Vârghiș, Homorod, Hârtibaciu), bazinul superior al Argeșului (Arefu, Vâlsan, Râul Doamnei), pe afluenţii Timișului superior și pe cei ai Prutului.

În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Sălişte la staţia hidrometrică Sălişte (100+10)-jud. SB.

În interval s-au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și şase ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

 

Debitele vor fi în general staţionare.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri de debite pe unele râuri, îndeosebi din zonele de deal şi de munte din vestul, nordul şi centrul ţării, din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, prognozate.

 

DUNARE:

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11 – 12.07.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Giurgiu – Tulcea, în creştere pe sectorul Bechet – Corabia şi relativ staţionare pe sectorul Tr. Măgurele – Zimnicea.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere ușoară (2900 m3/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Olteniţa – Tulcea, staționare pe sectorul Bechet – Corabia şi în creştere pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 11.07.2017, ora 08.00 – 12.07.2017, ora 06.00

 

În ţară, vremea a fost călduroasă, în majoritatea regiunilor, caniculară la amiază, în vest și în sud-vest, local în centru și pe arii restrânse în sud. Temperaturile maxime s-au încadrat între 24 de grade la Sulina și 39 de grade la Moldova Nouă. În a doua parte a zilei și seara, au fost înnorări, temporar accentuate, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse, în cea mai mare parte a Maramureșului, a Transilvaniei, a Moldovei, zona Carpaților Orientali și izolat în Carpații Meridionali. În centru, nord-est și zona montană aferentă, fenomenele, în restrângere ca arie, au continuat până spre miezul nopții, timp în care manifestări specifice instabilității atmosferice au apărut în Oltenia, sud-vestul și sudul extrem al Munteniei, iar spre dimineață și în Banat, Crișana și vestul Transilvaniei. Punctiform, în centru și nord-est, cantitățile de apă au depășit 25 l/mp, până la 40 l/mp în jud. Brașov, iar căderi de grindină au fost consemnate în județele Suceava, Bacău, Sibiu, Mureș, Brașov, Covasna și Vâlcea. În rest, cerul a fost variabil, chiar mai mult senin în cursul zilei. La ora 06.00, valorile termice erau cuprinse între 13 grade la Joseni şi Miercurea Ciuc şi 26 de grade la Drobeta Turnu Severin.

Cu excepția Dobrogei și a extremităților de est a Moldovei și a Bărganului, a fost disconfort termic. Indicele temperatură-umezeală (ITU) s-a apropiat de pragul critic de 80 de unități, l-a atins și depășit ușor, iar în arealele cu caniculă a avut valori, în general, mai mari de 82 de unități.

 

OBSERVAȚII: au fost în vigoare 52 de mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate:- 11 avertizări cod portocaliu: 4 emise de SRPV Sibiu, 4 emise de SRPV Bacău și 3 emise de SRPV Cluj-Napoca; – 41 de atenționări cod galben, emise după cum urmează: 12 de SRPV Sibiu, 10 de SRPV Bacău, 13 emise de SRPV Cluj-Napoca, 2 de SRPV Timișoara, 3 de SRPV Craiova și 2 de CNPM pentru Muntenia.

 

 

La Bucureşti, vremea a fost călduroasă, caniculară după-amiază, când indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul a fost mai mult senin și vântul, slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 33 de grade la Afumați și 35 de grade la Băneasa și Filaret, iar la ora 06.00, se înregistrau 19 grade la Afumaţi, 20 de grade la staţia meteo Băneasa şi 21 de grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 12.07.2017, ora 08.00 – 13.07.2017, ora 08.00

 

A.N.M. a emis o INFORMARE Meteorologică, valabilă în intervalul 12.07.2017, ora 12.00 – 13.07.2017, ora 23.00, vizând instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic, conform căreia:

– În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și izolat 35…45 l/mp.

Astfel de manifestări se vor semnala miercuri, 12 iulie, îndeosebi în nordul, estul și centrul țării, precum și în zona montană, iar în noaptea de miercuri spre joi (12/13 iulie) mai ales în regiunile vestice.

Pe parcursul zilei de joi, 13 iulie, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în nordul, centrul și estul teritoriului.

În după-amiaza zilei de miercuri, 12 iulie, local în Muntenia, Oltenia și Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade, izolat mai ridicate în Lunca Dunării.

 

Această INFORMARE Meteorologică a fost transmisă de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situații al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenția Naţională de Îmbunătăţiri Funciare și către toate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale ţării.

 

În ţară, în regiunile sud-vestice, sudice și de sud-est, vremea se va menține călduroasă, local caniculară și disconfort termic accentuat. În restul teritoriului, valorile termice vor fi mai scăzute decât cele din ziua precedentă. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 35 de grade, mai ridicate în Lunca Dunării, până în jurul a 37 de grade, iar cele minime între 12 și 22 de grade. În jumătatea de nord a țării, la deal și la munte, vor fi înnorări temporar accentuate și, mai ales după-amiaza și seara, vor fi averse și cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie. Pe arii restrânse, cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și izolat 35-45 l/mp și va cădea grindină. În celelalte zone, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spații mai mici.

 

La Bucureşti, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 19…20 de grade. Indicele temperatura-umezeală (ITU) se va situa, la amiază, peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, trecător cu înnorări și condiții de averse, descărcări electrice și intensificări de vânt, de scurtă durată.

 

II.       CALITATEA APELOR

1.1. Pe fluviul Dunarea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

1.2. Pe râurile interioare

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

1.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

 

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcția de Comunicare