SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 17.05.2017, ora 06.00
RÂURI: Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice Cerna, Jiu, Vedea, bazinele superioare ale Timişului, Nerei, bazinele superioare şi mijlocii ale Argeşului şi Ialomiţei şi pe unele râuri din bazinul inferior al Oltului şi numai prin propagare pe cursul inferior al Mureşului, relativ staţionare pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, pe cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Someșului Mic, Crişurilor, Arieşului, Bistriţei şi în scădere pe celelalte râuri.
Creşteri mai însemnate de niveluri şi debite datorită precipitaţiilor sub formă de aversă căzute în interval, izolat mai însemnate cantitativ, s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Lăpuş, Someşul Mare, bazinele superioare ale Crişului Alb, Arieşului, Jiului, Gilortului, Motrului, Argeşului, bazinul inferior al Oltului, unii afluenşi ai Mureşului mijlociu (Geoagiu, Gâlda, Ampoi) şi inferior (în special din judeţul Hunedoara).
Mici creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat şi pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte.
Din informaţiile deţinute de la staţia automată se situează peste COTA DE ATENŢIE (în scădere) râul Tur la staţia hidrometrică Micula (270+39) – jud. SM (sector îndiguit).
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crişul Negru, Crişul Alb, Moraviţa, Argeş inferior, pe râurile Siret, Suceava, Tazlău, Elan, cursul inferior al Bârladului, cursurile superioare ale Buzăului şi Prutului şi pe râurile din Dobrogea.
În interval au fost emise două atenționări hidrologice cod galben de fenomene imediate.
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Cerna, Jiu, Vedea, bazinele superioare ale Timişului, Nerei, bazinele superioare şi mijlocii ale Argeşului şi Ialomiţei, râurile din bazinul inferior al Oltului şi cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare, şi cursul inferior al Mureşului, unde vor fi în creştere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai importante de niveluri şi debite pe unele râuri din regiunile sudice şi zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 16-17.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 6500 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia-Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea-Tulcea.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia-Calafat şi Zimnicea -Tulcea şi staţionare pe sectorul Bechet-Turnu Măgurele.
Se situează în faza I de apărare următoarele sectoare de dig:
-Filipoiu din Insula Mare a Brăilei-jud. Brăila.
- Situaţia meteorologică în intervalul 16.05.2017, ora 08.00 –17.05.2017, ora 06.00
În ţară, vremea a fost normală din punct de vedere termic. Cerul a fost variabil în vestul şi estul teritoriului, dar a prezentat înnorări temporar accentuate în celelalte regiuni. Au fost averse, însoţite de descărcări electrice, în Maramureş, local în Transilvania, Oltenia şi Muntenia şi pe arii restrânse în Crişana şi Banat. Ploile au avut şi caracter torenţial şi, mai ales în dealurile sudice, cantităţile de apă au depăşit izolat 20 l/mp (cumulându-se până la 34 l/mp la Târgu Logreşti). Pe raza judeţelor Argeş şi Hunedoara s-a semnalat grindină. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări trecătoare mai ales în zona de munte şi în nord-vestul şi centrul teritoriului. Temperaturile maxime s-au situat între 18 grade la Joseni, Polovragi şi Mangalia şi 26 Băile Herculane și Turnu Măgurele, iar la ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 4 grade la Topliţa şi 16 grade la Bechet, Giurgiu şi Gura Portiţei.
Observaţie: începând de ieri, de la ora 06, au fost în vigoare 24 de atenţionări cod galben de fenomene meteorologice periculoase imediate, vizând manifestări ale instabilităţii atmosferice, precum urmează: 7 atenţionări emise de SRPV Craiova, 6 emise de SRPV Cluj-Napoca, 6 emise de SRPV Sibiu, 3 atenţionări emise de SRPV Timișoara și 2 atenționări emise de CNPM Bucureşti pentru Muntenia.
La Bucureşti, vremea a fost normală din punct de vedere termic. Cerul a fost variabil, cu înnorări spre seară şi la începutul nopţii, când temporar a plouat. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 24 de grade la Băneasa şi 25 de grade la Afumaţi şi Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 14 grade la Afumaţi şi Băneasa şi 15 grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 17.05.2017, ora 08.00– 18.05.2017, ora 08.00
În ţară, vremea va fi în general instabilă îndeosebi pe parcursul zilei, când vor fi înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice, local în zonele de deal şi de munte şi în regiunile sudice. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 10…15 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat. Vântul va prezenta intensificări în est, sud-est şi la munte, dar, pentru intervale scurte, şi în timpul averselor. Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă; maximele se vor încadra între 17 şi 25 de grade, iar minimele între 3 şi 12 grade, mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de brumă.
La Bucureşti, vremea va fi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări îndeosebi ziua, când vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat în prima parte a intervalului, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 7…9 grade.
- CALITATEA APELOR
Pe râurile interioare
S.G.A. Hunedoara informează în data de 16.05.2017, la ora 19.00, despre poluarea râului Streiul Mic (canal Batiz, afluent de stânga al râului Mureş), în zona depoului C.F.R. Simeria, fenomen manifestat prin prezenţa unei spume, o culoare alburie şi un miros neplăcut al apei. Personalul S.G.A. Hunedoara care s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii a constatat că poluarea s-a produs din cauza evacuării apei uzate insuficient epurate de la Staţia de epurare Băcia, care nu funcţionează la parametrii proiectaţi. Situaţia este consemnată în monitorizarea lunară efectuată de S.G.A Hunedoara, motiv pentru care S.C. APA PROD-CO Simeria plăteşte penalităţi pentru depăşirea indicatorilor. Au fost prelevate 4 probe de apă, prima din amonte de staţia de epurare, a doua din efluentul acesteia, a treia din aval de staţie şi a patra din canalul Batiz, din dreptul imobilului persoanei care a anunţat poluarea. Se va reveni cu rezultatele analizelor probelor de apă prelevate.
Pe fluviul Dunărea şi pe Marea Neagră nu au fost semnalate evenimente deosebite.
III. CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
A.P.M. Hunedoara şi G.N.M.-C.J. Hunedoara informează despre producerea în data de 16.05.2017, în jurul orei 16.30, a unui incendiu la o hală din incinta fostei fabrici de bere din oraşul Haţeg. Acesta a izbucnit în urma intervenţiei cu flacără din timpul lucrărilor de demontare a unei aeroterme, extinzându-se la termoizolaţia interioară din polistiren expandat a halei. Echipajele I.S.U. au intervenit pentru localizarea şi stingerea incendiului. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale .
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în data de 15.05.2017 în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) şi ale pragurilor de alertă şi informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul sub 10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică (metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană).
- În domeniul solului şi vegetaţiei
Garda Forestieră Ploieşti informează că în urma fenomenelor meteorologice din luna aprilie 2017, în cadrul Ocolului Silvic Câmpina (jud. Prahova) s-au produs doborâturi de vânt ce au afectat 24 ha de fond forestier, însumând 80 mc de masă lemnoasă doborâtă (14 ha şi 60 mc în UP II Cheile Brebului, 10 ha şi 20 mc în UP V Orjogoaia). S-au luat măsuri de valorificare a masei lemnoase doborâte.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
Direcţia de Comunicare