RAPORT HIDRO-METEO 19.06.2017, ora 08.00 20.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 20.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI: Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Siret, Prut, cursul superior al Oltului, cursul mijlociu şi inferior al Mureşului şi cursul inferior al Ialomiţei, unde au fost în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe râurile din bazinele Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 20-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unele râuri din Dobrogea.

În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Cricovu Sărat la stația hidrometrică Cioranii de Jos (230+10)-jud.PH.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Siret, Prut şi cursul inferior al Mureşului, unde vor fi în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe râurile din bazinele Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNARE:

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.06 – 20.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3600 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3500 m3/s).

Aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi relativ staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 19.06.2017, ora 08.00 – 20.06.2017, ora 06.00

În ţara, vremea a fost predominant frumoasă și s-a încălzit, mai accentuat în jumătatea de sud a țării. Cerul a fost variabil, chiar mai mult senin în regiunile vestice. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și la munte, izolat, au fost averse slabe și descărcări electrice. Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile estice, sud-estice și la munte. Temperaturile maxime s-au situat între 22 de grade la Joseni și Întorsura Buzăului și 31 de grade la Calafat, Drobeta Turnu-Severin și Craiova. La ora 06.00 se înregistrau valori termice cuprinse între 9 grade la Câmpeni, Joseni, Toplița și Miercurea Ciuc și 20 de grade la Gura Portiței. La începutul intervalului, izolat, în Transilvania a fost ceață.

OBSERVAȚII: a fost in vigoare o singură atenționare cod galben de fenomene meteorologice periculoase imediate, emisă de SRPV Sibiu și a vizat scăderea vizibilitătii din cauza ceții.

La Bucureşti, vremea a fost frumoasă și s-a încălzit semnificativ față de ziua precedentă. Vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 28 de grade la toate cele 3 stații meteorologice. La ora 06.00 se înregistrau 17 grade la Băneasa, 18 grade la Afumați și 19 grade la Filaret.

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 20.06.2017, ora 08.00 – 21.06.2017, ora 08.00

În ţara, vremea va fi caldă, călduroasă după-amiaza în regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil grindină, după-amiaza și seara,  la  munte și pe arii restrânse în celelalte regiuni, cu precădere în est, sud-est și centru. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 de grade în estul Transilvaniei și 34 de grade, izolat, în Banat și Oltenia, iar cele minime se vor situa, în general, între 10 și 20 de grade.

La Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă și călduroasă. Cerul va fi variabil, iar condițiile pentru averse și descărcări electrice vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade.

 

II.      CALITATEA APELOR

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.     CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcția de Comunicare