RAPORT HIDRO-METEO 20.06.2017, ora 08.00 21.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 21.06.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului, Siretului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinul hidrografic Bârlad, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții săi, unde au fost relativ staționare.

Creșteri izolate de niveluri și debite datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău și unele râuri din sudul Dobrogei.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unele râuri din bazinele hidrografice Trotuş, Putna, Buzău și Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unele rauri din bazinele hidrografice Jiu, Bârlad, afluenții Prutului, Olt inferior, Argeș superior.

În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Caraș, Nera, Cerna, Bârlad, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții săi, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale râurilor Olt și afluenților de dreapta ai Siretului, unde vor fi relativ staționare și cursurile inferioare ale Mureșului și Siretului, unde vor fi în creştere prin propagare.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici cu posibilile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din jumătatea de nord a țării și zonele montane din cauza precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20.06 – 21.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3500 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în ușoară scădere (3400 m3/s).

Aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galați şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 20.06.2017, ora 09.00 – 21.06.2017, ora 06.00

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost în general frumoasă și a continuat să se încălzească. Astfel, temperaturile maxime s-au încadrat între 25 de grade la Miercurea Ciuc și Întorsura Buzăului și 33 de grade la Drobeta Turnu Severin și Calafat. Cerul a fost variabil în cursul zilei, cu înnorări temporar accentuate, după-amiază și seara, la munte, în regiunile centrale, estice și de sud-est, iar noaptea a devenit mai mult senin. S-au semnalat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și doar pe arii restrânse averse de ploaie în Dobrogea – cu precădere pe litoral, în zona Carpaților Orientali incluzând dealurile Moldovei, nordul și sudul Munteniei, nordul Olteniei și zona Munților Apuseni. Doar punctiform, cantitățile de apă au depășit 15 l/mp. (până la 27 l/mp la Mihoiești – județul Alba) Pe raza localității Râmnicu Sărat, a căzut grindină, iar vântul trecător a luat aspect de vijelie. La ora 06, se înregistrau valori termice cuprinse între 7 grade la Miercurea Ciuc și 22 de grade la Mahmudia.

Observaţie: începând de ieri de la ora 06.00 au fost în vigoare 16 mesaje privind manifestări specifice instabilitițății atmosferice accentuate dintre care:

-11 atenționări cod galben emise după cum urmează: 4 de SRPV Bacău, 3 de SRPV Constanța, 3 de CNPM București pentru Muntenia și 1 de SRPV Sibiu;

– 5 avertizări cod portocaliu emise după cum urmează: 4 de SRPV Bacău și 1 de SRPV Constanța.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost predominant frumoasă și a continuat să se încălzească. Cerul a fost variabil în cursul zilei, cu unele înnorări în primele ore și senin seara și noaptea. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 30 de grade la Afumați și Băneasa și 31 de grade la Filaret, iar la ora 06.00 se înregistrau 14 grade la Băneasa și 18 grade la Afumați și la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 21.06.2017, ora 09.00 – 22.06.2017, ora 09.00

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi caldă pentru această dată, călduroasă după-amiază în regiunile vestice, sud-vestice și sudice și parţial în centru. În Banat și Oltenia, cele mai ridicate valori diurne se vor situa în jurul pragului de caniculă, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe spaţii mici 80 de unități, condiţii în care va apărea starea de disconfort termic. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 26 și 35 de grade, iar cele minime între 12 și 20 de grade, ușor mai scăzute în depresiuni, dar și mai ridicate pe litoral. Cerul va fi variabil, dar vor fi  și intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice, respectiv înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie, punctiform căderi de grindină și cantități de apă mai mari de 20 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala – în jumătatea de nord a țării și la munte, în a doua parte a zilei și la începutul nopții, iar în cea de sud, după aceea, dar pe arii mai restrânse.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi călduroasă, iar în cursul zilei și predominant frumoasă. Noaptea, cerul va prezenta înnorări și va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 16…18 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  • CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru data de 19.06.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 19.06.2017-20.06.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

                DIRECTIA DE COMUNICARE