RAPORT HIDRO-METEO 23.05.2017, ora 08.00 24.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 24.05.2017, ora 07.00

 

RÂURI

Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Timişului, Pogănişului, Caraşului, Nerei, bazinul superior şi mijlociu al Bârzavei şi unele râuri mici din bazinul inferior al Mureşului aval s.h Alba Iulia, unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, râurile din bazinele hidrografice Someş (cu excepţia bazinului superior al Someşului Mic, unde au fost relativ staţionare), Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, cele din Dobrogea, bazinul superior şi mijlociu al Mureşului, bazinul mijlociu şi inferior al Arieşului, cursurile inferioare ale Crişurilor, Timişului, cursul mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere şi cursurile inferioare ale Trotuşului, Putnei şi Rm. Sărat, unde au fost în creştere uşoară prin propagare.

Datorită precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, s-au înregistrat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din bazinele superioare ale Crişurilor, Someşului Mic, Arieşului, Timişului, Bârzavei, Caraşului şi bazinul inferior al Mureşului aval s.h Alba Iulia.

Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mici în bazinele hidrografice Crasna, Motru, Putna, Rm. Sărat şi izolat în bazinele hidrografice Bistriţa, Jijia şi Bârlad.

În interval s-a emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate şi două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prevăzute şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Jiului, Bistriţei, Moldovei, Sucevei şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii locale,  şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din vestul, centrul şi nordul ţării, în special pe cele din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.

 

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23 – 24.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 5600 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Bechet – Tulcea şi în creştere la Calafat.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5400 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi relativ staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 23.05.2017, ora 09.00 – 24.05.2017, ora 06.00

 

ÎN ŢARĂ

Vremea a fost în general instabilă în regiunile vestice. Mai ales după-amiaza şi noaptea, s-au semnalat averse şi descărcări electrice, local în Banat şi Crişana şi izolat în vestul Olteniei şi al Transilvaniei. Pe arii restrânse, cantităţile de apă au depăşit 15 l/mp, iar pe raza judeţelor Hunedoara şi Caraş-Severin, s-au depăşit 40 l/mp. În Munţii Apuseni şi în judeţul Caraş-Severin (localitatea Glimboca), a căzut grindină. În restul teritoriului, cerul a fost variabil, mai mult senin ziua. Vântul a suflat slab şi moderat. Temperaturile maxime au fost uşor mai ridicate decât cele specifice climatologic pentru această perioadă în vestul, centrul şi nordul ţării şi apropiate de norme în rest şi s-au situat între 18 grade la Sulina şi 27 de grade la Satu Mare, Supuru de Jos, Săcuieni, Chişineu-Criş, Gurahonţ şi Deva. La ora 06, valorile termice se încadrau între 3 grade la Topliţa şi Miercurea Ciuc şi 16 grade la Satu Mare, Supuru de Jos, Săcuieni, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin şi Calafat.

Observaţie: începând de ieri, de la ora 06, au fost în vigoare 23 mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate, 4 avertizări cod portocaliu emise de către SRPV Timişoara şi 19 atenţionări cod galben emise după cum urmează: 11 de către SRPV Timişoara, 4 de către SRPV Cluj şi 4 de către SRPV Sibiu.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea a fost frumoasă. Cerul a fost variabil, mai mult senin în cursul zilei, iar vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 24 de grade la Afumaţi şi Băneasa şi 26 de grade la Filaret, iar la ora 06 se înregistrau 8 grade la staţia meteo Băneasa, 10 grade la Afumaţi şi 11 grade la Filaret.

 

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 24.05.2017, ora 09.00 – 25.05.2017, ora 09.00

ÎN ŢARĂ

În vestul, centrul şi nordul ţării, dar şi în zonele de deal şi de munte, vremea va fi instabilă şi în special după-amiaza, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la cote mai reduse, îndeosebi în a doua parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 28 de grade, iar cele minime între 8 şi 15 grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre sfârşitul intervalului, când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 10…12 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

S.G.A. Olt informează despre fenomenul de mortalitate piscicolă (50-60 bucăţi, pe o rază de circa 15 m, pe fundul apei), observat în data de  23.05.2017, la ora 20.00, pe râul Olt, aval pod DN 65, în zona Plaja Olt, Slatina. Reprezentanţi din cadrul S.G.A. Olt şi de la Garda de Mediu s-au deplasat în teren. Nu s-au constatat semne vizuale şi nici olfactive de poluare. S-au recoltat probe de apă şi peşti. Se va reveni cu informaţii suplimentare.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  • CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru data de 22.05.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă şi informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

A.P.M. Ialomiţa informează despre producerea unei poluări accidentale a solului, cu o cantitate nespecificată de ţiţei, în data de 23.05.2017, ora 13.35, care a afectat o suprafaţă de circa 10 mp, în zona Balta Ialomiţei, judeţul Ialomiţa, pe traseul conductei de transport ţiţei Constanţa-Bărăganu, ce aparţine SC Conpet SA. S-au luat următoarele măsuri: s-a oprit pomparea şi se intervine în vederea remedierii unei posibile avarii la conductă.

Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea informează despre producerea unor doborâturi de vânt, în perioada 15.04.2017-10.05.2017, care au afectat o suprafaţă totală de 164,98 ha, fiind estimat un volum de masă lemnoasă doborâtă de 1405 mc, în fond forestier proprietate a statului, în cadrul O.S. Polovragi. S-au luat următoarele măsuri: degajarea drumurilor de acces şi organizarea punerii în valoare.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 22.05.2017-23.05.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcţia de Comunicare