În marja deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Apelor și Pădurilor a organizat în perioada 5-6 iunie 2019, la Gura Humorului, în județul Suceava, Reuniunea directorilor generali din UE în domeniul pădurilor. Evenimentul a pus accent pe adaptarea la schimbările climatice și exploatarea durabilă a pădurilor, în context național și internațional și a reunit 100 de participanți din 19 state membre ale Uniunii Europene, precum și din instituții internaționale, europene și naționale.
În cuvântul de deschidere, secretarul de stat pentru păduri din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Daniel-Constantin Coroamă, a menţionat că „În contextul european actual, Strategia forestieră a UE reprezintă un cadru de referință esențial pentru facilitarea coerenței și coordonării politicilor UE și ale statelor sale membre, în conformitate cu principiile de gestionare durabilă a pădurilor”.
De asemenea, secretarul de stat Daniel-Constantin Coroamă a subliniat faptul că ”îmbunătățirea coordonării și comunicării între autorități și între state va conduce la o mai bună înțelegere a potențialului oferit de pădure pentru producția și consumul durabil de lemn și produse nelemnoase și pentru contribuția acestora la îndeplinirea mai multor obiective de dezvoltare durabilă”.
Având în vedere faptul că agenda europeană de mediu în perioada următoare, inclusiv pentru anul 2019, pune accent pe adaptarea la schimbările climatice și pe exploatarea durabilă a pădurilor, în prima zi a reuniunii a fost prezentat contextul național, respectiv pădurile și silvicultura în România, iar ulterior discuțiile au continuat cu o sesiune privind protejarea pădurilor seculare și conservarea biodiversității. În încheierea dezbaterilor, a fost abordat contextul internațional prin prezentarea elementelor comune ale Strategiei forestiere a UE și ale ale procesului Forest Europe în ceea ce privește cadrul general pentru gestionarea durabilă a pădurilor.
În cea de-a doua zi a acestei reuniuni, participanții au efectuat o vizită de lucru în Codrii Seculari Slătioara, județul Suceava.