Ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul U.E s-a desfășurat joi seara, printr-un eveniment festiv, care a avut loc la Ateneul Român, și la care au participat președintele României, Klaus Iohannis, premierul României, Viorica-Vasilica Dăncilă și membrii Guvernului, precum și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în sală au mai fost prezenți și Preafericitul Daniel, Patriarhul României, reprezentați ai ambasadelor, personalități din viața politică, socială și culturală a României.

 

În discursul său premierul Viorica-Vasilica Dăncilă a precizat că “România este bine pregătită să gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeană și să fie un mediator imparțial, care poate genera consens în plan European. (…) Ne dorim ca România, alături de toate celelalte state europene, să se bucure de aceleași beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice și unite și iată că, astăzi, președinția României la Consiliul Uniunii începe sub semnul întăririi coeziunii dintre statele membre!”.

 

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a vorbit în limba română și a facut trimiteri la valorile culturale și sportive ale țării noastre: “Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că, în aceste șase luni, veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu”.

 

În cadrul ceremoniei, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a menționat în alocuțiunea sa: „Deschidem prima președinție română a Consiliului UE. Ne aducem aminte că în 2017 România s-a alăturat familiei europene. În acea zi ne-am adus aminte de un decret care a înclinat istoria Europei, dar istoria și geografia europeană au fost marcate în bine, în Luxembourg, în 2007, în timpul Consiliui European am decis aderarea României. Apărarea valorilor noastre comune, care trebuie respectate mereu fără îndoieli și fără să ne slăbim.”

 

Reamintim că în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România va exercita primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.