Ședință de lucru cu reprezentanții asociațiilor și instituțiilor din domeniul pădurilor

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, secretarul de stat pentru păduri, Ilie Covrig, conducerea Direcției Generale Păduri, Ilie Mihalache, Dănuț Iacob, Dan Achim și consilierii ministrului, Cătălin Tobescu și Ciprian Muscă, s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanți ai asociațiilor patronale din sectorul forestier și ai instituțiilor care activează în domeniul pădurilor, în vederea demarării unui proces de identificare și consultare privind problemele curente cu care se confruntă domeniul forestier.

La începutul întâlnirii, care a avut loc la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a prezentat succint întâlnirile regionale pe care le-a avut cu reprezentanți ai proprietarilor de păduri, sectorului de exploatare a lemnului, industriei de prelucrare primară, industriei mobilei, precum și cu cei ai organizațiilor neguvernamentale(ONG).

Procesul consultativ a fost programat să se desfăşoare în mai multe etape, iar la final se va face o analiză, la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor, ca să se stabilească soluțiile propuse pentru problemele identificate. În urma concluziilor, se vor iniţia politici publice necesare rezolvării disfuncționalităților constatate, iar măsurile vor fi prezentate Guvernului.

“Pentru a putea gestiona durabil pădurile României am derulat o serie de întâlniri deschise și extrem de constructive, atât cu cei care activează în domeniul forestier, dar și cu reprezentanții ONG-urilor. Cei care sunteți prezenți astăzi la această întâlnire importantă trebuie să sintetizați aceste probleme din domeniul forestier și să găsim împreună cele mai bune soluții astfel încât să diminuăm, dacă nu chiar să eliminăm, problemele existente în acest domeniu. Alături de experții dumneavoastră și cu reprezentanții ONG-urilor va trebui să centralizăm, într-un document, toate aceste probleme dar și soluțiile identificate pentru acestea care să fie prezentat și Premierului, iar împreună cu domnia sa și decidenții din domeniul legislativ, să le concretizăm prin normele și politicile publice pe care le va adopta Ministerul”, a menționat ministrul Ioan Deneș.

La rândul său, secretarul de Stat, Ilie Covrig, a subliniat faptul că, în ultimii 27 de ani, sectorul forestier a avut parte de transformări esențiale, inclusiv în ceea ce înseamnă regimul proprietății.

”Știm că, astăzi, ne aflăm în situația în care peste 50% din fondul foresier național e reprezentat de păduri private. Pe de altă parte, o bună parte din acest fond forestier a fost constituit în situri naturale, parcuri naționale și arii protejate. Este o realitate de care vom ține cont în această întâlnire. De asemenea, trebuie să ne aplecăm și asupra efectelor schimbărilor climatice care afectează direct sectorul pe care îl gestionăm și-l reprezentăm cu toții, cu implicațiile care apar în ceea ce privește problemela regenerării pădurii”, a spus Ilie Covrig.
În urma consultării, au fost identificate problemele prioritare care necesită inițierea politicilor publice pentru domeniul pădurilor, iar soluțiile alternative pentru rezolvarea lor vor fi aplicate numai după analize aprofundate și studii de impact.

La întâlnire au participat reprezentanți ai: Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”, Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR, Asociaţia Administratorilor de Păduri, Asociaţia Producătorilor de Mobilă – APMR, Federaţia Proprietarilor de Păduri – Nostra Silva, RNP-Romsilva, Federaţia Sindicală Consilva, Universitatea Transilvania din Braşov și Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava.