Ministrul Apelor și Pădurilor (MAP), Ioan Deneș, însoțit de o echipă de specialiști formată din directorul general A.N.A.R – Victor Sandu, Olimpia Negru, director general Direcția Generală Ape, din cadrul M.A.P, Sorin Rândașu, director Departamentul Situații de Urgență din cadrul A.N.A.R, au fost prezenți, miercuri seara, începând cu ora 23.00, în localitatea Căpeni, din județul Covasna, orașul Baraolt, pentru a analiza la fața locului situația creată de viitura care s-a format pe râul Olt și afluenții acestuia din zonă.
În acel moment, exista riscul ruperii unei porțiuni de dig, ceea ce ar fi pus în pericol aproximativ 30 de gospodării.
Ministrul Apelor și Pădurilor împreună cu specialiștii din cadrul ministerului și de la S.G.A Covasna și A.B.A Olt au evaluat situația existentă în teren, constatându-se că, în anumite puncte, apele deversau peste coronamentul digului.
Ministrul Ioan Deneș împreună cu prefectul județului Covasna și primarul orașului Baraolt au cerut monitorizarea permanentă a situației, pentru a se acționa rapid, în cazul în care digul ar fi cedat.
După ce a inspectat digul, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a discutat cu cetățenii aflați pe străzile localității Căpeni și le-a spus că, pentru autorități, importante sunt securitatea și siguranța vieții oamenilor. Totodată, ministrul Ioan Deneș i-a rugat ca, până este eliminat riscul produs de o eventuală spargere a digului, să meargă la rude sau în locurile amenajate de primarul din Baraolt, în acest scop. Într-un dialog cu ministrul Apelor și Pădurilor, cetățenii rămași în localitate au transmis că femeile, copiii, bătrânii și persoanele greu transportabile, din zona de risc, au fost deja trimiși în zone de siguranță, la fața locului rămânând ei, în stare de veghe și într-un permanent contact cu autoritățile. În cazul spargerii digului, cei care au rămas până în acel moment vor evacua zona imediat.
Ulterior, începând cu ora 2.00, ministrul Ioan Deneș a convocat o celulă de criză, la primăria Baraolt, întâlnire la care au participat prefectul județului Covasna, primarul din Baraolt, reprezentanții ISU, șeful trupelor de jandarmi dislocate în zonă, specialiștii din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor și precum și ai A.N.A.R. În cadrul ședinței au fost prezentate situația debitelor și informații cu caracter tehnic, astfel încât, prefectul și autoritățile locale să dispună de toate informațiile necesare, în cazul în care este nevoie să se ia o măsură de urgență (evacuarea populației).
Totodată, s-a stabilit ca, la ora 7.00, să se facă, în aceeași formație, o nouă inspectare a digului. În timpul inspectării zonei de risc, s-a constatat că apele Oltului nu mai deversau peste coronamentul digului decât pe o întindere de aproximativ 30 de metri.
De asemenea, informațiile primite arătau o scădere a debitelor, nu foarte însemnată, dar, în situația dată, foarte importantă, pentru că scădea presiunea apei asupra digului. În ceea ce privește zona rămasă de risc, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a cerut echipelor de intervenție să întărească și să supraînalțe cu saci de nisip, astfel încât să se oprească și în acea zonă deversarea peste coronamentul digului. Totodată, el le-a cerut factorilor implicați să monitorizeze permanent situația. După inspecție, ministrul a vorbit din nou cu cetățenii din localitate, mulți dintre ei fiind mai liniștiți, având în vedere că trecuseră de un punct critic.
La ora 8.30, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de echipa de specialiști deplasată de la minister, a ajuns în satul Băcel, pentru a inspecta o altă zonă potențială de risc, care anterior a fost critică. Între timp, apele s-au retras și s-a depășit situația de risc. Va urma o evaluare cu specialiștii M.A.P, astfel încât să se ia măsurile necesare, ca, pe viitor, să nu mai existe acest tip de probleme.