Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor a convocat miercuri după amiază, la sediul instituției, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (C.M.S.U.), în vederea analizării fenomenelor meteorologice din următoarea perioadă. Lucrările ședintei C.M.S.U au fost conduse de ministrul Deneș, iar alături de directorii din cadrul M.A.P au participat reprezentanți ai Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A.), ai Administrației Naționale de Meteorologie (A.N.M.), ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva (R.N.P. Romsilva), ai Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), Hidroelectrica și ai ANIF.

 

În cadrul Comitetului, specialiștii ANAR și INHGA au analizat situația actuală și prognoza hidrometeorologică actuală, precum și cea pentru perioada următoare, respectiv intervalul 24-28 ianuarie 2019. Din informațiile prezentate de specialiștii cu atribuții în domeniu, se estimează că în intervalul menționat vor fi cantități importante de precipitații, pe areale extinse, în zona Munților Banatului, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, astfel încât în intervalul menționat se vor acumula cantități în general de 25…50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde și vântul va avea intensificări cu rafale de 60…80 km/h, viscolind și troienind zăpada. La altitudini mai joase, precipitațiile vor fi în special sub formă de ploaie și lapoviță, favorizând topirea stratului de zăpadă.

 

În acest context, ministrul apelor și pădurilor, a solicitat A.N.A.R., Hidroelectrica și ANIF o atenție deosebită asupra situației hidro-meteorologice:

Este necesară o atenție sporită din partea A.N.A.R. și monitorizare permanentă a cursurilor de apă din zonele de Sud-Vest vizate de avertizări, mai exact afluenții râurilor Jiu, Olt, Argeșul Inferior. Totodată, solicit dublarea personalului de permanență precum și asigurarea mijloacelor de intervenție, și dacă va fi cazul, acordarea sprijinului autorităților locale afectate de aceste precipitații. De asemenea, Hidroelectrica și ANIF vor prezenta măsurile necesare care ar trebui aplicate în situațiile prezentate”, a subliniat ministrul Ioan Deneș.

 

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informații suplimentare.