Luna Plantării Arborilor a debutat la finalul săptămânii trecute prin mai multe acțiuni, coordonate de Ministerul Apelor și Pădurilor, evenimente dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Secretarul de stat pentru Păduri, Ilie Covrig, a participat joi, 15 martie,  la o manifestare dedicată Lunii Plantării Arborilor, organizată de Asociația Administratorilor de Păduri, la Poiana Brașov. În alocuțiunea sa, secretarul de stat, Ilie Covrig, a punctat necesitatea de a se ajunge la o „normalitate” în domeniul silvic. Având în vedere situația actuală, de suprareglementare a sectorului, demnitarul a subliniat faptul că ar fi timpul ca administratorii de păduri, atât private, cât și de stat, mediul academic și ONG-urile să aibă un dialog comun ca să stabilească o direcție în acest sens, spre „normalitate”.

În a doua parte a evenimentului, secretarul de stat Ilie Covrig a purtat un dialog cu silvicultorii despre problemele punctuale cu care aceștia se confruntă în desfășurarea activității lor.

 

                                                            *****

Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva au început cu prima acțiune de plantare a perdelelor forestiere, din această primăvară, pe raza localității Dor Mărunt, din județul Călărași, vineri, 16 martie.

A fost înființat un prim tronson de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații pe o suprafață de 2,4 hectare și o lungime de 751 de metri pe autostrada A2 București – Constanța, investiție în valoare de 115 mii lei.

Perdeaua forestieră are lățimea de 30 de metri  și lungimea de 751 de metri, distanța  între rânduri este de 2 metri, iar între puieți, 1 metru. Speciile plantate sunt: ulm, vișin turcesc, dud, arțar tătăresc, pin negru și diverși arbuști. Pe un hectar se plantează aproximativ 5.000 de puieți.

La evenimentul care a marcat începutul campaniei de împăduriri de primăvară au participat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul Direcției Silvice Călărași, Ana Titu, prefectul județului Călărași, George Iacob, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Marian Dinulescu, reprezentanți ai autorităților locale, jandarmi, silvicultori și voluntari, ca de exemplu elevi ai Liceului „Alexandru Odobescu” din Lehliu Gară.

Acțiunile de înființare a perdelelor forestiere de protecție vor fi continuate în această primăvară cu alte trei tronsoane, tot în județul Călărași, pe o suprafață de 5,8 hectare (între km. 71+ 968 m și km 72+650 m, cu suprafața de 2,1 ha; km 73+350 m și km 73+900 m, cu suprafața de 1,7 ha; km 117+ 528 m și km 118 +193 m, cu suprafața de 2,0 ha).