Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş a prezidat marţi 21 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal de mediu).

Evenimentul, organizat în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a reunit miniștri pentru mediu din statele membre UE, statele AELS și statele candidate la aderarea UE, precum şi comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit – Karmenu Vella, reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu și Secretarul General al Biroului European de Mediu.

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş a prezidat sesiunea dedicată managementului resurselor de apă – controlul poluării apei cu plastice/microplastice din râuri către mări.

Datele statistice arată ce aproximativ 25,8 milioane de tone  de deșeuri din plastic sunt generate de Europa în fiecare an, din care doar 30 % sunt colectate pentru reciclare. Deci este clar că ” Cu toate acestea, mult prea adesea modul în care materialele plastice sunt în prezent produse, utilizate și eliminate nu reflectă beneficiile economice ale unei abordări mai „circulare” și dăunează mediului înconjurător. Este nevoie urgent să se găsească soluții la problemele de mediu care umbresc astăzi producția, utilizarea și consumul de materiale plastice. Milioanele de tone de deșeuri de plastic care ajung în fiecare an în oceane sunt unul dintre semnele cele mai vizibile și mai alarmante ale acestor probleme și provoacă o îngrijorare crescândă” (Comunicarea Comisiei, 2018). Milioanele de tone de deseuri din plastic care ajung în râuri și ecosistemele marine amenință biodiversitatea și serviciile oferite de ele pentru sistemul socio-economic.

 „Am ales această tematică pentru dezbatere deoarece deșeurile din plastic și microplastic reprezintă o provocare a acestui secol, iar sursa principală o reprezintă uscatul de unde ajung, în final,transportate de râuri,  în mări și oceane. Eforturi comune ale tuturor factorilor implicați și o cooperare mai bună între producători, reciclatori, comercianți, consumatori și factori de decizie vor conduce la reducerea pagubelor ecologice  generate mediului acvatic al râurilor și  mediului marin și al pagubelor economice pentru comunitățile costiere, turism, și pescuit”, a subliniat Ioan Deneş.

La finalul reuniunii, ministrul apelor şi pădurilor a subliniat faptul că este necesară identificarea de acțiuni și măsuri care să fie întreprinse suplimentar la nivel național și european, în contextul economiei circulare. Activitățile de cercetare desfășurate în acest domeniu vor permite identificarea de măsuri inovative care, pe termen lung, vor conduce la îmbunătățirea stării tuturor apelor.

Așa cum anumiți colegi au subliniat în intervențiile avute, îmbunătățirea conștientizării publicului este esențială pentru controlul poluării apei cu plastice/microplastice, iar o monitorizare continuă ne va face să ținem seama de particularitățile regionale și socio-economice specifice. Pe de altă parte, diseminarea exemplelor de bune practici privind coordonarea dintre autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor și cele responsabile de gestionarea apelor ne vor sprijini pe toți să identificăm noi soluții și măsuri pentru a atinge o stare bună a apelor în cel mai scurt timp”, a concluzionat ministrul Ioan Deneş.

Reuniunea informală a miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene a fost încheiată cu o conferinţă de presă la care au participat viceprim-ministrul, ministrul mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, şi comisarului european  pentru mediu, afaceri maritime și pescuit – Karmenu Vella.