Ministrul apelor și pădurilor a participat marți, la sediul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, la Ziua Porților Deschise. La evenimentul găzduit de RNP și de directorul general al acestei instituții, Gheorghe Mihăilescu, au mai fost prezenți și Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Alexandru Lucian Curtu, decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere (Universitatea Transilvania din Brașov), Gheorge Gavrilescu, director al RNP din perioada 1991, Silviu Geană, președintele Federația Sindicatelor din Silvicultură ”Silva„ dar și elevi și studenți pasionați de silvicultură.

Cu această ocazie, ministrul a vizitat, alături de conducerea RNP Romsilva și de oaspeții de toate vârstele, expoziția de produse și servicii oferite de această instituție, organizată în curtea RNP, și a discutat cu expozanții din partea Direcțiilor Silvice Județene despre produsele tradiționale românești prezentate de ei – de la miere, fructe de pădure până la specii de puieți și preparate din pește. Cei mici au putut să se bucure de un tur ghidat al parcului unde li s-au prezentat diverse specii de arbori dar și de sesiunile de plimbare cu trăsura și multe alte momente surpriză.

 

Prezentăm în continuare discursul susținul de ministrul Ioan Deneș:

Sunt bucuros și onorat să fiu astăzi, aici, alături de dumneavoastră, alături de acești copii minunați care vor descoperi lucruri uluitoare despre pădurile României.

Domnule director general Gheorghe Mihăilescu, vreau să vă felicit pentru această inițiativă de a aduce Regia Națională a Pădurilor-Romsilva mai aproape de oameni. Dumneavoastră, silvicultorii, sunteți tot timpul în slujba cetățenilor și a pădurilor României, dar Ziua Porților Deschise este ca o invitație la ceai a prietenilor. Veți petrece o zi frumoasă, în care veți povesti…, în care le veți arăta invitaților tot ce aveți mai frumos în „casă”, rezultatele muncii și ale implicării dumneavoastră, de la sămânță la arbore, de la vlăstarii fragili, la păduri mărețe.

Dumneavoastră, cei din Romsilva, sunteți cei care aveți în grijă una dintre cele mai frumoase moșteniri ale acestui popor. Prin ceea ce faceți în fiecare zi de muncă sunteți și grădinarul, și medicul, și paznicul pădurilor. Iar din această „grădină”, după cum veți vedea aici, dragi invitați, nu se ”culege” doar lemn, avem și alte bogății: miere de abine, ciuperci, alune, plante medicinale, fructe de pădure și multe altele.

Mă bucur foarte, foarte mult că sunt aici copii. Dumneavoastră, silvicii, sunteți garantul pădurilor României, iar acești copii reprezintă garanția că începând de astăzi veți avea din ce în ce mai mulți prieteni, care vor duce mai departe, nealterată, îmbogățită moștenirea despre care vă vorbeam. Sunt sigur că mulți dintre ei se vor îndrăgosti de această meserie și, cine știe, vor ajunge să lucreze în cadrul Romsilva.

Doamnelor și domnilor, anul acesta am inspectat Parcuri Naționale administrate de Romsilva, herghelii ale Romsilva, pepiniere și sere ale Romsilva. Este multă frumusețe, este  multă muncă, dar și recompensele sunt pe măsură. Atât pentru  silvicultori, cât și pentru noi.

Mergeți în parcurile naționale! Mergeți cu copiii dumneavoastră, cu nepoții! Mergeți să vizitați hergheliile! Împrieteniți-vă cu pădurarii și ei vor deveni ghizii dumneavoastră în această lume fantastică! Veți învăța cum să iubiți și să protejați pădurea și chiar cum să profitați, în sensul cel bun de tot ce dăruiește ea. Este foarte important să recunoaștem că, indiferent de vârstă, este nevoie să ne educăm în ceea ce privește relația noastră cu natura. 

Doamnelor și domnilor,

Astăzi nu facem bilanțuri, nu prezentăm statistici. Astăzi încercați să înțelegeți ce înseamnă Romsilva, prin această „excursie” pregătită de acești oameni dăruiți meseriei lor. ”