Delegația Ministerului Apelor și Pădurilor condusă de secretarul de stat pentru ape, Adriana Petcu, a participat, în perioada 26-27 iunie 2019, la cea de-a 17-a întâlnire a Grupului de Lucru Permanent al Comisiei Internaționale pentru protecția fluviului Dunărea (ICPDR). Evenimentul a avut loc la Budapesta, în Ungaria, iar scopul principal al acestei întâlniri a fost evaluarea activităților întreprinse la nivelul grupelor de experți ale Comisiei în anul 2019 (primul semestru) și stabilirea sarcinilor de lucru pentru anul 2019 (al doilea semestru). Din delegație au făcut parte și reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”: directorul Departamentului Planuri de Management și Scheme, director-președinte al Grupului de experți Presiuni și Măsuri din cadrul ICPDR, Elena Țuchiu, și directorul Departamentului Situații de Urgență, Sorin Ionel Rândașu Beuran.

Această reuniunea are loc în baza prevederilor Convenției privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (Convenţia pentru protecţia fluviului Dunărea), adoptată la Sofia, la 29 iunie 1994.

În cadrul întâlnirii s-au analizat şi aprobat Raportul celei de a 21-a întâlniri Ordinare a ICPDR, activitatea grupurilor de lucru pe baza rapoartelor pregătite de acestea, în special stadiul de elaborare a documentelor din procesul de planificare la nivelul districtului bazinului hidrografic internațional al Dunării, activitățile la nivel de sub-bazine internaționale (Tisa, Sava), proiecte în derulare cu participarea ICPDR, cât și alte aspecte  relevante privind activitatea  ICPDR.

Unul dintre subiectele de interes ale reuniunii a fost prezentarea și dezbaterea Raportului interimar privind problemele importante de gospodărirea apelor – actualizarea 2019 în concordanță cu cerințele Directivei Cadru Apă.

În timpul discuțiilor, secretarul de stat pentru ape, Adriana Petcu, a subliniat faptul că „adaptarea la schimbările climatice precum și seceta și lipsa apei sunt aspecte transversale integratoare care  afectează celelalte problematici importante de gospodărirea apelor: poluarea cu substanțe organice, poluarea cu nutrienți, poluarea cu substanțe periculoase și alterarea hidromorfologică pentru apele de suprafață și aspectele cantitative și calitative pentru apele subterane, stabilite la nivelul ICPDR”.

În legătură cu activitatea privind dezvoltarea durabilă a proiectelor hidroenergetice în bazinul Dunării, demnitarul român a susținut „necesitatea completării și sublinierii legăturii dintre aspectele socio-economice legate de sectorul hidroenergetic cu aspectele de mediu, în special din perspectiva protecției resurselor de apă, în cadrul Studiului ce se elaborează la nivelul ICPDR privind această problematică”.

De asemenea, la finalul lucrărilor reuniunii, delegația României a participat la lansarea oficială la nivel internațional a celei de a 4-a Expediții Comune Știintifice pe Dunăre (JDS-4), eveniment de cercetare a evoluției stării apelor fluviului Dunărea în raport cu cele trei  expediții anterioare desfășurate în 2001, 2007, 2013, de monitorizare a îmbunătățirilor apărute ca urmare a aplicării programelor de măsuri din Planul de Management al Bazinului Dunării.