Ministrul Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Administrației Naționale “Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor  ROMSILVA(RNP), Gheorghe Mihăilescu, de directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Olt, Ștefan Prală, de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA) Sibiu, Mircea Sandu Bîrs, precum și de specialiști din domeniile ape și păduri din cadrul ministerului, efectuează o vizită de lucru în județul Sibiu.

 

La sediul primăriei Porumbacu de Jos, delegația condusă de Ioan Deneș s-a întâlnit cu prefectul de Sibiu, Adela Muntean, cu parlamentari din acest județ și cu primarii din zonă.

 

În acest context, specialiștii din domeniul apelor le-au prezentat participanților proiectul finanțat din fonduri UE prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) „Amenajarea complexă a afluenților Oltului de pe rama nordică a Munților Făgăraș cu potențial de risc la inundații din viituri rapide”. Cu o valoare totală de 17,9 milioane de euro (81 de milioane de lei), proiectul se desfășoară pe afluenții de mal stâng ai râului Olt: pârâul Sebeș,  pe raza unității adrministrativ teritoriale (UAT) Turnu Roșu; pârâul Porumbacu, pe raza UAT Porumbacu de Jos; pârâul Cârțișoara, pe raza UAT Cârțișoara și Cârța.

 

Această lucrare complexă presupune: recalibrarea albiei pârâului Cârțișoara, pe o lungime de 5,5 km; consolidări de mal pe pârâul Cârțișoara, pe o lungime de  9,36 km; construirea unui dig nou pe o lungime de 4,6 km, pe pârâul Cârțișoara; refacerea a două podețe pârâu Cârțișoara; consolidări de mal, pârâu Sebeș, în lungime de 0,22 km;  construirea a cinci căderi de beton pe pârâul Sebeș; realizarea unei acumulări nepermanente pe pârâu Sebeș, cu o capacitate de 268.000 metri cubi; împădurirea pe 400 de hectare a zonelor montane a pârâului Porumbacu; reprofilarea albiei pârâului Porumbacu, pe o lungime de 2,65 km; consolidări de mal pârâu Porumbacu pe o lungime de 2,65 km; 7 praguri și un nou dig pe pârâul Porumbacu, precum și 12 baraje de retenție.

 

Totodată, demnitarul le-a spus autorităților publice județene că Ministerul Apelor și Pădurilor mai derulează un proiect investițional „Mărirea capacității de transport a aducțiunii Gura Râului – Sibiu și lucrări de asigurare a comportării în timp a barajului Gura Râului, județul Sibiu”. Obiectivul se realizează  cu bani alocați de la bugetul de stat și are o valoare estimată de 60,1 milioane de lei. Lucrarea vizează  reabilitarea aducţiunii pe o lungime de 14,834 km, reabilitarea barajului, a pragurilor și protecțiilor, precum și realizarea de instalații electrice  pe o lungime de 18,951 km.

                 

Cu prilejul vizitei de lucru în județul Sibiu, ministrul Ioan Deneș și directorul general al RNP, Gheorghe Mihăilescu, vor avea și o întâlnire cu reprezentanți ai sectorului forestier.