RAPORT HIDRO-METEO 03.05.2017, ora 08.00     04.05.2017, ora 08.00

  1. SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
  2. Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 04.05.2017, ora 07.00

RÂURI

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, Bistrița, bazinele inferioare ale Mureșului, Oltului şi râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.

Mici creșteri de niveluri și debite, din cauza precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, bazinele superioare ale Crișului Repede, Bistriței, Moldovei, Sucevei, bazinele inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, precum și pe unele râuri din Banat.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Vişeu, cursurile superioare ale Someșului, Bistriței şi pe râurile din Dobrogea.

În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în creștere din cauza precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare ale Someșului Mic, Arieșului, Mureșului, Argeșului, Bistriței, bazinul inferior al Mureșului, unele râuri din bazinul inferior al Oltului și relativ staționare pe celelalte râuri.

Creșteri mai importante de niveluri și debite ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, sunt posibile pe unele râuri din Banat și Oltenia și regiunile montane.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

DUNĂRE

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.05.2017 – 04.05.2017 a fost în creştere, având valoarea de 6700 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).  

În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Cernavodă – Tulcea şi în scădere pe sectorul Giurgiu – Călăraşi.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7000 m3/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Oltenița, Hârșova – Brăila și la Isaccea şi relativ staţionare pe sectorul Călărași – Cernavodă, la Galați și Tulcea.

 

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 03.05.2017, ora 09.00 – 04.05.2017, ora 06.00

ÎN ŢARĂ

Vremea a devenit deosebit de caldă în cea mai mare parte a țării. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și noaptea în vestul, nord-vestul și izolat în centrul teritoriului unde s-au semnalat averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului care, pe raza județului Caraș-Severin, au avut trecător aspect de vijelie. În restul teritoriului vântul a prezentat intensificări doar în zonele de munte. În județele Maramureș (Vf. Iezer) și Arad (Chișineu Criș) s-a semnalat grindină. Izolat la munte și în Crișana, cantitățile de apă au depășit 15 l/mp. Temperaturile maxime s-au încadrat între 19 grade la Sulina și 29 de grade la Lugoj, Gurahonț, Vărădia de Mureș, Ștei și Focșani, iar la ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 3 grade la Miercurea Ciuc și 16 grade la Boița, Calafat, Polovragi, Târgu Logrești, Săciueni, Sărmașu, Sulina, Gura Portiței. Stratul de zăpadă, prezent doar în Carpații Meridionali și Carpații Orientali, la altitudini mai mari de 1900 m, măsura aseară la ora 20 până la 81 cm (Bâlea Lac). Izolat în depresiuni dimineața și noaptea s-a semnalat ceață.

 

Observaţie: în intervalul de diagnoză au fost în vigoare o avertizare cod portocaliu, emisă de SRPV Cluj-Napoca, și 18 atenționări cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate, precum urmează: șapte atenționări emise de SRPV Timișoara, șase atenționări emise de SRPV Cluj-Napoca, trei atenționări emise de SRPV Sibiu și două atenționări emise de SRPV Bacău.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea s-a menţinut frumoasă şi a devenit deosebit de caldă. Cerul a fost mai mult senin, iar vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 26 de grade la Băneasa și 27 de grade la Filaret și Afumați, iar la ora 06 se înregistrau 10 grade la Băneasa, 12 grade la Afumaţi şi 13 grade la Filaret.

 

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 04.05.2017, ora 09.00 – 05.05.2017, ora 09.00

ÎN ŢARĂ

Vremea va fi în general instabilă în jumătatea de vest a teritoriului și în zonele de munte. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și vor fi averse și descărcări electrice, ziua în Banat, Crișana, Maramureș și local în zonele de deal și de munte, iar noaptea, pe arii extinse, îndeosebi în Oltenia, vestul Munteniei și în Transilvania. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel încât, pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și vor fi condiții de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile izolat, îndeosebi după-amiază. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în timpul ploilor, chiar cu aspect de vijelie. Temperatura va marca o scădere în regiunile vestice, dar în rest vremea va fi caldă pentru această dată și vor fi maxime de la 18…20 de grade în Dealurile de Vest și pe litoral, până la 28…29 de grade în Lunca Dunării și minime cuprinse între 7 și 15 grade.

 

LA BUCUREŞTI

Vremea va fi caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și noaptea, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar minima va fi de 12…14 grade.

 

 

  1. Buletin nivometeorologic valabil pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) emis pentru perioada 03 mai 2017 ora 21.00 – 05 mai 2017 ora 21.00

 

STAREA STRATULUI DE ZĂPADĂ în data de 03.05.2017, ora 15.00:

În ultimele 24 de ore vremea a fost caldă. Cerul a fost variabil. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări pe creste de peste 30-40 km/h. În ultimele 24 de ore stratul de zăpadă a scăzut cu 8-13 cm. La ora 15, stratul de zăpadă măsura 85 cm la Bâlea-Lac şi 50 cm la Vârfu Omu.

 

EVOLUŢIA VREMII ÎN INTERVALUL 03.05.2017 ora 21 – 04.05.2017 ora 21:

Vremea va fi caldă, iar cerul variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi seara, când local se vor semnala averse de ploaie, ce vor fi însoţite şi de descărcări electrice şi izolat de grindină. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare din sector sudic, cu rafale de 50-60 km/h în zonele înalte.

Peste 1800 m: temperaturi minime: 0 la 5 gr.C; temperaturi maxime: 4 la 12 gr.C;

Sub 1800 m: temperaturi minime: 5 la 9 gr.C; temperaturi maxime: 12 la 17 gr.C;

Vântul la altitudinea de 2500 m: din sector sud-estic, cu viteze de 50-60 km/h;

Izoterma 0 grade: 3100 m;

Izoterma de -10 grade:  4600 m.

 

EVOLUŢIA VREMII ÎN INTERVALUL 04.05.2017 ora 21 – 05.05.2017 ora 21:

Vremea va fi instabilă, iar cerul temporar noros. Pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie însoţite de descărcări electrice, trecător de grindină şi de rafale de vânt ce pot lua aspect de vijelie. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare din sector sudic, cu rafale de 50-60 km/h în zonele înalte. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă.

 

STABILITATEA şi EVOLUŢIA STRATULUI de ZĂPADĂ:

La altitudini mai mari de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3)

Topirea zăpezii va continua sub influenţa vremii calde, a insolaţiei din prima zi, a ploilor care se vor înregistra în special în a doua zi, precum şi sub influenţa vântului din sector predominant sudic. Întregul strat de zăpadă este umezit. Atât în interior, cât şi la baza stratului se vor acumula pelicule de apă, creând astfel condiţii favorabile de declanşare a avalanşelor de topire, unele de profunzime, riscul declanşării fiind amplificat chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări.

 

Stratul de zăpadă este prezent şi între 1800 şi 1600 metri, în special pe firul văilor, iar sub 1600 m, acesta este în întregime topit.

 

  1. CALITATEA APELOR

2.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

2.2. Pe râurile interioare

 

A.B.A. Siret Bacău revine cu informaţii despre poluarea apei pârâului Zemeş, afluent al râului Tazlăul Sărat, cu circa 50 l de apă sărată, produsă în data de 02.05.2017, în jurul orei 11.00, în zona comunei Zemeş, judeţul Bacău, ca urmare a fisurării unei conducte de injecţie care transporta apă sărată, aparţinând OMV Petrom SA.

Rezultatele analizelor pe probele de apă recoltate prezintă următoarele valori:

 

pH            Reziduu filtrabil      CCOCr       Indice total hidrocarburi

unităţi pH             mg/l               mgO2/l                 mg/l

  1. Zemeş,

amonte incident   7.3                    259                  44.3                  0.246

  1. Zemeş,

aval incident        7.8                    279                 212.3                 0.270

 

Din interpretarea Rapoartelor de încercare s-a constatat modificarea clasei de calitate la indicatorul CCOCr.

A.B.A. Siret – S.G.A. Bacău va continua monitorizarea pârâului Zemeş până la încadrarea în parametri a calităţii apei.

 

2.3. Pe Marea Neagră

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

 

  • CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru data de 02.05.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

A.P.M. Galaţi revine cu informaţii despre incendiul produs în data de 02.05.2017, ora 07.00, din cauza fenomenului de autoaprindere, în cadrul depozitului de deşeuri Rateş Tecuci, care a afectat o suprafaţă de cca 1000 mp (pe care nu se mai depozitau deşeuri). Personalul societăţii S.C. Rampa Rateş S.R.L. Tecuci a intervenit pentru stingerea incendiului cu motopompele din dotare. Incendiul s-a sistat în aceeaşi zi, la ora 13.30.

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Garda Forestieră Suceava informează despre producerea unor doborâturi de vânt, în perioada 19.04.2017-24.04.2017, care au afectat o suprafaţă cumulată de 25337,3 ha de arboret foioase şi răşinoase, cu vârsta între 30-160 de ani, fiind estimat un volum de masă lemnoasă doborâtă de cca. 34,02 mii mc, în fond forestier proprietate a statului şi proprietate privată, în cadrul D.S. Bacău şi D.S. Suceava. S-au luat următoarele măsuri: degajarea drumurilor de acces şi organizarea punerii în valoare.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 02.05.2017-03.05.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 

Direcţia de Comunicare