RAPORT HIDRO-METEO 14.06.2017, ora 08.00 15.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 14.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI:

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Vedea şi Bârlad, unde au fost relativ staționare.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Siret-curs mijlociu şi inferior, pe cursul superior al Sucevei, pe unii afluenţi ai Trotuşului (Uz, Asău, Tazlău), pe cursul superior al Prutului, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu ( Cârţişoara, Porumbacu, Hârtibaciu), pe Teleajenul inferior, pe Sabar  și pe unele râuri din Dobrogea.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Prutului, unde vor fi în creştere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice  Vedea, Bârlad şi  cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.

Sunt posibile creşteri uşoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitațiilor slabe prevăzute sub formă de aversă.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNARE:

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.06 – 14.06.2017 a fost relativ staționar, având valoarea de 4000 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia şi Călărași – Tulcea, staționare la Tr. Măgurele și Oltenița și în creștere pe sectorul Zimnicea –Giurgiu.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3900 m3/s).

Aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și relativ staţionare pe sectorul Giurgiu  – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 13.06.2017, ora 08.00 – 14.06.2017, ora 06.00

În ţara, vremea s-a menținut în general frumoasă și caldă. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporar accentuate astfel încât izolat s-au semnalat averse, în general slabe cantitativ și descărcări electrice, după-amiaza și seara în Carpații Meridionali, în sudul Transilvaniei, nordul Munteniei și în Moldova, iar noaptea, în Dobrogea. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor și trecător a luat aspect de vijelie în zona orașului Tecuci. Temperaturile maxime s-au încadrat între 24 de grade la Rădăuţi şi Suceava și 33 de grade la Craiova, Caracal și Drobeta-Turnu Severin, iar la ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 8 grade la Câmpeni, Joseni, Miercurea Ciuc și Toplița și 22 de grade la Calafat și Târgu Logrești.

OBSERVAȚII: au fost în vigoare 14 atenționări cod galben privind fenomene meteorologice periculoase imediate asociate instabilității atmosferice, emise după cum urmează: 7 de către SRPV Sibiu, 4 de către SRPV Bacău 2 de către SRPV Constanța și 1 de către CNPM pentru Muntenia.

La Bucureşti, vremea s-a menținut frumoasă şi caldă. Cerul a fost mai mult senin, iar vântul a suflat slab și moderat. Temperatura aerului a avut valori în creștere față de ziua precedentă,  cu o maximă de 30 de grade la stația meteo Băneasa și de 31 de grade la Filaret și Afumaţi. La ora 06 se înregistrau 19 grade la Afumaţi și 20 de grade la Filaret și Băneasa.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 14.06.2017, ora 08.00 – 15.06.2017, ora 08.00

În ţara, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în sudul și în estul teritoriului, precum și la deal și munte unde, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată și, posibil, descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte și izolat în rest. Temperatura aerului, în general în scădere ușoară față de intervalul precedent, va avea valori maxime cuprinse între 21…22 de grade în nordul și în centrul teritoriului și 31…32 de grade în Oltenia și sud-vestul Munteniei și minime între 6 și 18 grade.

La Bucureşti, cerul va fi variabil și vor fi condiții de ploaie de scurtă durată, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura aerului, în scădere ușoară față de intervalul precedent, va avea o maximă de 28…29 de grade și o minimă de 14…16 grade.

 

  1. CALITATEA APELOR

1.1. Pe fluviul Dunarea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

1.2. Pe râurile interioare

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

1.3. Pe Marea Neagra

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Direcţia Silvică Suceava informează de producerea unei doborâturi de vânt în perioada 06-07.06.2017, care a afectat o suprafaţa totală de cca. 522 ha padure de răşinoase + amestec (cca. 5000 mc), proprietate a statului, din cadrul Ocolului Silvic Moldoviţa.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că, pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite.Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

 Directia de Comunicare