RAPORT HIDRO-METEO 17.05.2017, ora 08.00 18.05.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

 

Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 18.05.2017, ora 06.00

RÂURI: Debitele au fost în creştere prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Jiului, Motrului, Gilortului, pe cursul mijlociu al Prutului şi pe cursurile inferioare ale Mureşului şi Ialomiţei. Creşteri izolate de debite, ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval, s-au produs în bazinele  hidrografice Bârzava, Caraş, Vedea şi în bazinul inferior al Oltului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în creştere prin propagare pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe cursurile inferioare ale Mureşului şi Jiului.

Pe râurile din Dobrogea debitele au fost staţionare, iar pe celelalte râuri, în scădere.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17-18.05.2017 a fost în scădere, având valoarea de 6300 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6200 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 17.05.2017, ora 08.00 –18.05.2017, ora 06.00

În ţară, vremea s-a menţinut normală din punct de vedere termic. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporar accentuate la deal și la munte, precum și în regiunile sudice, cu precădere după-amiaza și seara. Au fost averse și descărcări electrice în cea mai mare parte a Olteniei, local în Muntenia și în sudul Banatului și izolat în Dobrogea și în Transilvania. Cantităţile de apă au depășit cu totul izolat 20 l/mp în estul Munteniei, iar în Munţii Banatului s-a semnalat grindină. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări în cursul zilei în sud-estul teritoriului, în zona înaltă de munte, dar, pentru intervale scurte, și în timpul ploilor. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 17 grade Celsius la Sulina și 26 de grade Celsius la Ștei, Arad și Sânnicolau Mare. La ora 06.00, valorile termice se încadrau între 1 grad la Topliţa și Miercurea Ciuc și 15 grade la Dumbrăviţa de Codru, Oraviţa și Sulina. La începutul intervalului s-a semnalat ceaţă, izolat, în Transilvania.

 

Observație: începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 10 atenţionări cod galben de fenomene meteorologice periculoase imediate, emise după cum urmează: 5 de SRPV Craiova, 3 de SRPV Timișoara și câte una de SRPV Sibiu și SRPV Cluj Napoca.

 

La Bucureşti, vremea s-a menţinut normală din punct de vedere termic. Ziua cerul a avut înnorări trecătoare și vântul a suflat în general moderat. Noaptea s-a înseninat, iar vântul a slăbit treptat în intensitate. Temperatura maximă a fost de 23 de grade la staţia meteo Băneasa, 24 de grade la Afumaţi și 25 de grade la Filaret. La ora 06.00 se înregistrau 9 grade la Afumaţi și Băneasa și 10 grade la Filaret.

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 18.05.2017, ora 08.00– 19.05.2017, ora 08.00

În ţară, vremea va fi în general frumoasă, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale la această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 26 de grade, iar cele minime, în general, între 2 și 12 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și în prima parte a nopţii în regiunile intracarpatice, precum și la deal și la munte, unde pe arii restrânse vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

 

La Bucureşti, vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar cea minimă va fi de 7…9 grade.

  1. CALITATEA APELOR

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.      CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în data de 16.05.2017 în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) și ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul sub 10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică (metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională și europeană).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

Direcţia de Comunicare