SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ
Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 29.06.2017, ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Suceava, Moldova, Bârlad, cele din Dobrogea, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții săi, unde au fost relativ staționare și cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului, unde au fost în creștere prin propagare.
Creşteri izolate de niveluri şi debite din cauza precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinul Turului și zonele montane.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Tazlău şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişuri, Bistra, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unele râuri din bazinul Jiului și unii afluenți ai Oltului inferior.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele vor fi în general în scădere ușoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Siret, Prut și cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare și cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din regiunile vestice, nordice, centrale, precum și din zonele de deal și munte din cauza precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.06 – 29.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 2900 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2800 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.
- Situaţia meteorologică în intervalul 28.06.2017, ora 09.00 – 29.06.2017, ora 06.00
ÎN ŢARĂ
Vremea s-a încălzit față de ziua precedentă și a devenit călduroasă în cea mai mare parte a țării, izolat caniculară în Crișana și în Oltenia, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) a atins și a depășit ușor pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a Crișanei, Banatului, pe arii restrânse în Oltenia și Muntenia și cu totul izolat în Transilvania, Dobrogea și sudul Moldovei. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporar accentuate, după-amiaza și seara la munte și în Dobrogea, iar în cursul nopții în regiunile nord-vestice, unde pe spații mici s-au semnalat averse și descărcări electrice. Vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări în Banat. Temperaturile maxime s-au încadrat între 26 de grade la Mangalia și Sulina și 36 de grade la Chișineu-Criș și Calafat. La ora 06 se înregistrau valori termice cuprinse între 11 grade la Miercurea Ciuc și 27 de grade la Reșița.
Observaţie: începând de ieri, de la ora 06.00, au fost în vigoare 7 mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate: 1 avertizare cod portocaliu emisă de SRPV Constanța și 6 atenționări cod galben, emise după cum urmează: 3 de SRPV Constanța și câte una de SRPV Sibiu, SRPV Craiova și SRPV Cluj-Napoca.
LA BUCUREŞTI
Vremea a devenit călduroasă, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) a depășit ușor pragul critic de 80 de unități, în centrul orașului. Cerul a fost mai mult senin, iar vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 31 de grade la Afumați și Băneasa și de 33 de grade la Filaret. La ora 06.00 se înregistrau 18 grade la Băneasa, 19 grade la Afumați și 21 de grade la Filaret.
- Prognoza meteorologică în intervalul 29.06.2017, ora 09.00 – 30.06.2017, ora 09.00
ÎN ŢARĂ
Vremea va continua să se încălzească, astfel că valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în special în sud-vestul, sudul și estul țării și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 23 de grade. Cerul va fi variabil, dar după-amiaza și în prima parte a nopții vor fi înnorări temporar accentuate, averse, posibil torențiale, descărcări electrice și izolat căderi de grindină în regiunile vestice, nordice, centrale, la deal, la munte și pe arii restrânse în restul teritoriului. Vântul va avea intensificări în jumătatea de vest a țării și local în celelalte regiuni, izolat putând lua aspect de vijelie.
LA BUCUREŞTI
Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiază, când și disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, dar condițiile pentru averse și descărcări electrice vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 21 de grade
- CALITATEA APELOR
2.1. Pe fluviul Dunărea
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2.2. Pe râurile interioare
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2.3. Pe Marea Neagră
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
- CALITATEA MEDIULUI
- În domeniul aerului
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că, din rezultatele analizelor efectuate pentru data de 27.06.2017, în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon). Mediile zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul <10 microni) au fost determinate prin metoda nefelometrică. Validarea acestor valori va fi efectuată după prelucrarea datelor obţinute prin metoda gravimetrică, metoda de referinţă în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti revine cu informaţii despre incendiul izbucnit în data de 27.06.2017, la o fabrică de mobilă, situată lângă DN1, în apropierea localităților Balotești şi Corbeanca.
Laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti s-a deplasat în teren pentru monitorizarea calităţii aerului. Amplasarea autolaboratorului s-a făcut în jurul orelor 22.00, pe direcţia vântului, în localitatea Corbeanca, la aproximativ 400 m de sursa de poluare. Poluanţii monitorizaţi cu laboratorul mobil au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon şi COV.
Potrivit analizelor efectuate, concentraţiile poluanţilor nu au depăşit valorile limită, conform L104/2011 privind calitatea aerului înconjurător sau STAS 12574/1987.
În urma analizei datelor obținute, atât din teren cât și la stațiile de monitorizare fixe din cadrul RNMCA, s-a concluzionat că evenimentul nu a produs o poluare semnificativă în zonă și s-a decis sistarea acțiunii de monitorizare cu autolaboratorul, în data de 28.06.2017, în jurul orei 01.00.
- În domeniul solului şi vegetaţiei
Garda Forestieră Suceava informează despre producerea unor doborâturi de vânt, în perioada 23.06.2017-25.06.2017, care au afectat 22495 ha arboret răşinoase şi foioase, cu vârsta între 35-120 de ani, fiind estimat un volum de masă lemnoasă doborâtă de circa 60,0 mii mc, în fond forestier proprietate a statului şi privat, în cadrul Direcţiei Silvice Suceava. S-au luat următoarele măsuri: degajarea drumurilor de acces şi organizarea punerii în valoare.
- În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului
Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul 27.06.2017-28.06.2017 şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.
- În municipiul Bucureşti
În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
DIRECTIA DE COMUNICARE