RAPORT HIDRO-METEO 29.06.2017, ora 08.00 30.06.2017, ora 08.00

SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

Situaţia și prognoza hidrologică pe râurile interioare și Dunăre, din 30.06.2017, ora 06.00

 

RÂURI:

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt mijlociu şi inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.

Creşteri izolate de niveluri şi debite din cauza precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice ale râurilor: Vişeu, Iza, Lăpuş, bazinele superioare ale Someşului Mare şi Moldovei.

Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-60% din mediile multianuale lunare, mai mari (60-80%) pe râurile din bazinul hidrografic al Trotuşului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişuri, Bistra, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Bârlad, Jijia, pe unele râuri din bazinul Jiului şi pe unii afluenți ai Oltului inferior şi ai Argeşului superior.

În interval au fost emise două ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

 

Debitele vor fi în general în scădere ușoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt mijlociu şi inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

 

DUNARE:

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29.06 – 30.06.2017 a fost în scădere, având valoarea de 2800 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).

Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2800 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.

 

  1. Situaţia meteorologică în intervalul 29.06.2017, ora 08.00 – 30.06.2017, ora 06.00

În ţara, vremea a fost călduroasă în majoritatea regiunilor, caniculară după-amiaza pe arii extinse în regiunile sudice și izolat în rest. Indicele temperatură – umezeală (ITU) a atins și a depășit pragul critic de 80 de unități în Oltenia, Muntenia, Moldova, în cea mai mare parte a Banatului și local în sudul Crișanei, Transilvania și vestul Dobrogei. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporar accentuate, în a doua parte a zilei în vestul, nordul și centrul teritoriului, precum și la munte, iar în prima parte a nopții în centru și est. S-au semnalat averse și frecvente descărcări electrice în Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, local în nordul Banatului și în zona montană și izolat în nordul Dobrogei. Ploile au avut și caracter torențial, cantitățile de apă depășind pe arii restrânse 15…20 l/mp și punctiform 25 l/mp,  până la 32,5 l/mp la postul hidrologic Bistra, în județul Maramureș. Izolat au fost consemnate căderi de grindină în județele Bihor, Maramureș și Iași. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări în cursul zilei în vestul, centrul, nordul țării și la munte, unde vitezele la rafală au depășit 70…80 km/h și pe creste chiar 100 km/h, iar izolat și trecător și în regiunile sudice și estice. Pe raza localităților Poiana Stampei și Botoșani s-au consemnat vijelii. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 24 de grade la Mangalia și 40 de grade la  Calafat, Bechet și Caracal. La ora 06.00, valorile termice se încadrau între 11 grade la Miercurea Ciuc și 26 de grade la Constanța.

OBSERVAȚII: au fost în vigoare 37 mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate:

-11 avertizări cod portocaliu emise după cum urmează: 6 de SRPV Cluj-Napoca, 3 de SRPV Bacău și 2 de SRPV Timișoara;

– 26 atenționări cod galben, emise după cum urmează: -10 de SRPV Bacău, câte 6 de SRPV Sibiu și SRPV Timișoara, 3 de SRPV Cluj-Napoca și 1 de SRPV Craiova.

 

La Bucureşti, vremea a fost călduroasă, caniculară după-amiaza, când s-a înregistrat temperatura maximă de 37 de grade la Filaret și 36 de grade la Afumați și Băneasa, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități. Cerul a fost mai mult senin, iar vântul a suflat slab și moderat. La ora 06.00 se înregistrau 18 grade la stația meteo Băneasa, 21 de grade la Afumați și 22 de grade la Filaret.

 

  1. Prognoza meteorologică în intervalul 30.06.2017, ora 08.00 – 01.07.2017, ora 08.00

A.N.M. a emis în data de 29.06.2017, o atenţionare meteorologică nr. 60, compusă din două mesaje, astfel:

MESAJ 1 valabil la data de 30.06.2017, vizând val de căldură persistent, disconfort termic accentuat:

avertizare meteorologică, COD PORTOCALIU: în cursul zilei de vineri (30 iunie), valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

atenţionare meteorologică, COD GALBEN: în Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

 

MESAJ 2 valabil pe data de 01.07.2017, vizand disconfort termic deosebit de accentuat, val de căldură persistent:

avertizare meteorologică, COD PORTOCALIU: în cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

atenţionare meteorologică, COD GALBEN: în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului,  disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

 

Aceste mesaje au fost transmise de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor către: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, Centrul de Situaţii al Guvernului, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, S.C. Hidroelectrica S.A., Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, precum și către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vizate,: ALBA, ARAD, ARGEŞ, BACĂU, BRAŞOV, BRAILA, BOTOŞANI, BUZĂU, BIHOR, CARAŞ-SEVERIN, CALARAŞI, CONSTANŢA, COVASNA, DAMBOVIŢA, DOLJ, GALAŢI, GIURGIU, GORJ, HARGHITA, HUNEDOARA, IAŞI, IALOMIŢA, MEHEDINŢI, MUREŞ, NEAMŢ, OLT, PRAHOVA, SIBIU, SUCEAVA, TELEORMAN, TIMIŞ, TULCEA, VÂLCEA, VASLUI, VRANCEA, ILFOV şi Municipiul Bucureşti

 

În ţara, valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități) în vestul, sudul, estul țării și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 30 și 39 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 și 23 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, dar și mai ridicate pe litoral. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări în regiunile vestice și nord-vestice, unde izolat, spre sfârșitul intervalului, vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat cu unele intensificări la munte, iar în cursul zilei și în regiunile intracarpatice şi izolat în restul teritoriului.

 

La Bucureşti, vremea va fi caniculară și disconfortul termic deosebit de accentuat. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.

 

II.     CALITATEA APELOR

1.1. Pe fluviul Dunărea

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

1.2. Pe râurile interioare

ABA Mureş informează că în data de 26.06.2017, pe cursul de apă al pârâului Feernic, afluent de dreapta al râului Târnava Mare, aval sat Morăreni, comuna Lupeni, judeţul Harghita, a fost semnalată mortalitate piscicolă. Se va reveni cu informaţii.

 

1.3. Pe Marea Neagra

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

 

III.    CALITATEA MEDIULUI
  1. În domeniul aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului informează că din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă și informare pentru O3 (ozon) și ale valorii limită zilnice pentru PM10 (pulberi în suspensie cu diametrul < 10 microni) (50 µg/mc).

 

  1. În domeniul solului şi vegetaţiei

Nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.

 

  1. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele fondului natural.

 

  1. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE