În marja deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Apelor și Pădurilor a organizat în perioada 13-14 iunie 2019, la Constanța, Întâlnirea directorilor responsabili cu managementul apelor și mediului marin din statele membre UE.

 

În cuvântul de deschidere, secretarul de stat pentru Ape din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor,  Adriana Petcu, a menţionat că „Implementarea Directivei Cadru Apă și a Directivei Cadru ”Strategia pentru mediul marin” sunt principalele motoare ale politicii din domeniul apei și a mediului marin. Am facut pași importanți spre o mai bună înțelegerea acestui domeniu, pentru evaluarea presiunilor și a impactului lor asupra acestui mediu și pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a Programelor de măsuri. Cu toate acestea, pentru a îndeplini obiectivele celor două Directive Cadru trebuie să facem mai multe eforturi, chiar și după anul 2020.”

 

De asemenea, secretarul de stat Adriana Petcu a subliniat faptul că „unul dintre cele mai importante obiective pentru zona în care ne aflăm constă în îmbunatățirea cooperării regionale pentru Marea Neagră. În primul rând, dorim ca acțiunile noastre să convingă toate țările riverane Mării Negre de importanța Directivei Cadru ”Strategia pentru mediul marin”. De asemenea, vom continua demersurile noastre pentru ca Uniunea Europeana să devină Parte a Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării”.

 

În cadrul reuniunii de la Constanța s-au discutat aspecte privind apa și mediul marin axate, în prima parte, pe Raportul Comisiei Europene privind implementarea Directivei Cadru Apa și Directivei Cadru Inundații, raportul Agenției Europene de Mediu, precum și pe revizuirea legislației europene privind apa.

 

Ulterior,  au fost dezbatute aspecte privind implementarea Directivei Cadru Apa și a Directivei Cadru ”Strategia pentru mediul marin” în scopul îmbunătățirii înțelegerii comune legate de probleme care vizează implementarea celor două directive. Discuțiile s-au axat și pe acțiunile coordonate privind prioritățile relevante din cadrul ciclurilor de implementare, respectiv rezultatul evaluării globale privind cadrul de reglementare în domeniul apei (2019 WFD REFIT) și raportul de evaluare a punerii în aplicare a Directivei Cadru ”Strategia pentru mediul marin” realizat de Comisia Europeană, conform prevederilor art. 20.

 

Tot în cadrul acestei reuniuni, în data de 15 iunie 2019, directorii responsabili cu managementul apelor și mediului marin din statele membre UE  au realizat o vizită de lucru în Delta Dunării, județul Tulcea.