Ziua Internațională a Dunării este marcată în fiecare an la 29 iunie în toate țările din bazinul Dunării. În această zi, celebrăm unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa, oamenii și viața sălbatică ce se bazează pe acesta. Proiectul Danube Floodplain reprezintă una dintre oportunitățile de a ne îmbunătăți relația cu Dunărea și cu afluenții săi și de a face noi pași pentru o luncă și un râu sănătoase.
Nimeni nu se îndoiește de semnificația râurilor noastre în legătură cu funcțiile lor diferite și prețioase care servesc umanității încă din antichitate. De asemenea, adaptarea la dinamica fluvială și conceptul unui ecosistem fluvial folosit cu înțelepciune au reprezentat întotdeauna diverse provocări pentru oameni. Nu este diferit în cazul fluviului Dunărea, care conectează o parte semnificativă a Europei – curge prin 10 țări până la vărsarea în Marea Neagră.
Relația noastră cu Dunărea
Dunărea este al doilea cel mai lung râu din Europa, cu o lungime de 2850 km, care influențează viețile a 81.000.000 de oameni. Beneficiile sale sunt utilizate pe scară largă, de la furnizarea de apă potabilă și navigație, până la pescuit, recreere sau în scopuri de irigare. Dunărea funcționează, de asemenea, ca habitat pentru un număr mare de specii și, mai puțin vizibil, dar nu mai puțin important, oferă servicii de reglementare, cum ar fi stabilizarea climei, diluarea și diminuarea diverselor surse de poluare, producția de sol sau atenuarea riscului la inundații.
Cu toate acestea, dinamica sa naturală a fost puternic alterată în ultimele decenii în diferite scopuri. În principal din această cauză, 80% din câmpiile și zonele umede au fost pierdute. În zilele noastre devine mult mai clar care din aceste modificări nu a servit într-adevăr la asigurarea diferitelor servicii. Apare necesitatea regândirii relației cu fluviul, devenind din ce în ce mai clar faptul că funcționarea sistemelor fluviale se bazează pe un echilibru sensibil și că integrarea acestui sistem complex ca subiect economic nu este ușoară.
Noi eforturi pentru renaturarea luncilor inundabile
În cadrul proiectului Danube Floodplain se depun eforturi noi pentru o gestionare complexă a zonelor de câmpie, care să ofere nu numai valoare serviciilor ecosistemice ale râurilor și câmpiilor acestora, ci care să dezvolte noi strategii de gestionare și măsuri pentru o luncă și un fluviu sănătoase, măsuri care servesc mai bine un ecosistem sănătos și, în cele din urmă, nevoile umane.
Proiectul reprezintă o oportunitate pentru mulți factori interesați din zona Dunării și a afluenților săi de a găsi o înțelegere comună a problemelor și de a încerca să identifice o soluție integrată, transfrontalieră, împotriva amenințărilor pe care deficitul și excesul de apă le pot pune ecosistemelor și oamenilor.
Proiectul Danube Floodplain (Reducerea riscului de inundații prin restaurarea luncilor inundabile de-a lungul fluviului Dunărea și a afluenților săi) a început la 1 iunie 2018 și se va finaliza la 30 noiembrie 2020. Proiectul este co-finanțat de Interreg Europe prin Programul Transnațional Dunăre-Carpați (DTP) și este implementat de 18 parteneri cu 4 parteneri strategici asociați din zece țări, care împart bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, România și Serbia).
În România, Ziua Dunării a fost sărbătorită la Brăila, la 20 iunie, în prezența ministrului apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a secretarului de stat pentru ape, Adriana Petcu, a directorului general al Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, și a altor personalități.
Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a cuprins și activități destinate copiilor: prezentare „APA și DEPENDENȚA noastră de PLASTIC!” şi „Ora de biologie”, în cadrul căreia au fost prezentați „Locuitorii acvatici ai Dunării”. De asemenea, cei mici, cu ajutorul microscopului, au vizualizat „Organismele dintr-o picătură de apă” din Dunăre. Totodată, în cadrul sesiunii „Prietenii lui Picurici protejează apa împotriva poluării cu nitrați” – Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, copiii au participat la exerciții demonstrative pentru stabilirea concentrației de nitrați din apă.
La final, ministrul Ioan Deneș a premiat copiii care au participat la concursul tematic de desene „Să spunem NU plasticului în Dunăre!”. Premierea a fost urmată de o discuție educativă între copii și demnitar despre dezastrul pe care îl pot provoca deșeurile în mediu, mai ales plasticul.
Anul acesta, Dunărea este sărbătorită sub sloganul „Fii activ pentru o Dunăre mai sigură!”.
Pentru mai multe detalii: