Ministrul apelor și pădurilor a participat joi, la Herculane, județul Caraș-Severin, la cea de-a XXIX-a ediție a “ZILEI SILVICULTORULUI”, eveniment organizat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva împreună cu Asociața Administratorilor de Păduri din România și Federația Sindicatelor “SILVA”.

 

Alături de ministrul Ioan Deneș, de directorul general al RNP, Gheorghe Mihăilescu și de prefectul județului Caraș- Severin, Matei Lupu, au mai fost prezenți peste 350 de silvicultori din toată țara și din Republica Moldova, directorii Direcțiilor Silvice din structura RNP, directorii Parcurilor Naturale și Naționale din România, cadre universitare, parlamentari, reprezentați ai autorităților locale.

 

Prezentăm în continuare discursul susținul de ministrul Ioan Deneș:

 

”Doamnelor și domnilor, bine v-am găsit!

În primul rând, dragi silvicultori, doresc să vă urez „La mulți ani!”, cu ocazia acestei a XXIX-a ediții a „Zilei Silvicultorului”. 

 

Vă doresc să vă bucurați de multă sănătate și de putere de muncă, pentru că aveți o mare datorie de dus la îndeplinire.

 

Meseria dumneavoastră este una dintre cele mai onorabile și, cred că sunteți de acord cu mine, una dintre cele mai frumoase. Dumneavoastră sunteți apărători ai vieții pe pământ. Și nu exagerez, pentru că pădurea este garantul unui aer curat, iar un aer curat înseamnă viață sănătoasă pentru toți.

 

Zilele trecute am participat la un eveniment foarte frumos organizat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva: Ziua Porților Deschise. Vă mărturisesc că am fost impresionat. Au fost colegi de-ai dumneavoastră, din toată țara. Se citea pe chipul lor mândria de a fi silvicultor, bucuria de a prezenta produsele muncii lor: de la semințe, până la arbori și flori, de la plante medicinale și fructe de pădure, până la miere, cai de rasă și așa mai departe. Multă bogăție oferită de natură, dar prin grija lor. Văzându-i acolo pe colegii dumneavoastră, atât de implicați, mi-am dat seama că silvicultorii sunt parte integrantă din pădure și tot ceea ce presupune ea.

 

Meseria dumneavoastră se poate face doar cu sufletul!

 

Ne aflăm aici, în Caraș-Severin, unde natura este atât de frumoasă, atât de diversă. Prima reacție este să faci o plecăciune în fața măreției ei. Imediat, însă, ca silvicultor știi că menirea ta este aceea de a proteja această bogăție, de a o îngriji, de a face totul ca ea să fie lăsată intactă copiilor noștri.

 

Știu că este greu. Știu că dincolo de această frumusețe există multe sacrificii din partea dumneavoastră. Știu că sunt momente în care vă sunt puse în pericol sănătatea, integritarea corporală, chiar viața. O asemenea bogăție nu avea cum să nu fie râvnită.

 

Nu am venit să vă țin lecții de silvicultură, știu că vă cunoașteți foarte bine îndatoririle, pentru că sunteți oameni de nădejde. Dar nu am să obosesc niciodată să vă spun să vă deschideți inima, să-i primiți aproape de dumneavoastră pe tineri, să mergeți cu idei și proiecte către copii, care să îi implice, să-i învețe, să-i educe și să-i responsabilizeze!

 

Nu vă spun acest lucru ca pe o lozincă. În acești ani, ca ministru al apelor și pădurilor, am avut ocazia să merg în multe locuri din țară, am observat că oamenii vor să învețe, vor să afle cât mai multe informații. Își doresc să se întoarcă spre natură, să reînvețe să o iubească așa cum trebuie, să o respecte. Iar dumneavoastră puteți să îi ajutați în acest demers.

 

Totodată, de când sunt ministru al apelor și pădurilor, am învățat, la rândul meu, să vă cunosc. Pot să vă spun că mi-ați câștigat toată stima.

 

Așa că sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, sunt bucuros că v-am cunoscut personal pe unii dintre dumneavoastră și, împreună, sunt sigur că vom face lucruri extraordinare!

 

Doamnelor și domnilor, dragi silvicultori, la mulți ani!”

 

Printre participanți s-au numărat și Silviu Geană, președinte al Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA, Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Vasile Alexa, președintele Federației Sindicatelor din Ocoalele Silvice Private – CARPATISA, Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România, Ion Machedon, președintele Asociației Pensionarilor Silvici din România, Gheorghe Gavrilescu, președintele Societății Progresul Silvic, Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere (Brașov), Florin Achim, director în cadrul Institutului Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, precum și foștii directori generali ai RNP – Romsilva.