Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor s-a întâlnit marți, la sediul instituției, cu o delegație a Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservarea Vânatului (CIC) condusă de George Aman, președinte, Árpád Sárkány, vicepreședinte, și Tamas Marghescu, director general CIC. La întâlnire a mai participat și Neculai Șelaru, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor din România.

 

Scopul principal al acestei reuniuni a fost colaborarea dintre Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) și Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservarea Vânatului, având în vedere  expertiza internațională a acestei organizații care are rol consultativ în elaborarea strategiilor în  managementul speciilor de vânat. De asemenea, printre temele de discuție ale întâlnirii s-au aflat și posibilitatea acordării României a statutului de membru stat în cadrul acestui Consiliu, problemele actuale în gospodărirea speciilor de vânat în Europa, inclusiv problematica extinderii  pestei porcine africane, precum și aspecte legate de preocupările actuale privind managementul cinegetic din România.

 

Vă urez bun venit la Ministerul Apelor și Pădurilor și doresc să îmi exprim mulțumirea pentru inițiativa dumneavoastră de a organiza această vizită, cu scopul de a dezvolta cooperarea între Ministerul Apelor și Pădurilor și Consiliul Internațional al Vânătorii și Conservarea Vânatului. În această privință, vă mărturisesc că suntem deschiși oricăror inițiative menite să sprijine promovarea administrării durabile a pădurilor, conform directivelor europene și bunelor practici internaționale.

 

Având în vedere expertiza internațională a Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservarea Vânatului, ca organism consultativ în elaborarea strategiilor în managementul speciilor de vânat, consider că această întâlnire poate aduce beneficii în ceea ce privește activitatea de management al faunei cinegetice”, a menționat ministrul Ioan Deneș.

 

În cadrul reuniunii, Ioan Deneș a prezentat pe larg măsurile adoptate și puse în practică, în vederea prevenirii și a combaterii pestei porcine africane. De asemenea, ministrul apelor și pădurilor a expus și acțiunile pe care le desfășoară în prezent MAP, în scopul administrării și gestionării durabile a faunei cinegetice în contextul actual privind evoluția unor epizootii.